Oscar SEVILLA RIBERA

Geboortedatum: 29 september 1976
Geboorteland: Spanje

Veel mensen wreven zich de ogen uit toen ze in de Tour de France van dit jaar Antwan Tolhoek zagen. Dat kon niet waar zijn, dat ventje is hooguit vijftien zal menigeen hebben gedacht.
Zestien jaar geleden was er diezelfde emotie bij het zien van de toen 24-jarige Oscar Sevilla die in 2001 met de Kelme-ploeg in de Tour debuteerde en net als Tolhoek direct indruk zou maken.
Hij zag er uit als een jongetje van zeventien en met een onbekommerd kindergezichtje keek hij vrolijk om zich heen. Hij werd zo maar uit het niets zevende in het eindklassement en daarmee de beste jongere.
Alsof het de gewoonste zaak van de wereld was liet hij zich in de witte trui in Parijs met lof overladen. Er werd hem uiteraard een grote toekomst voorspeld, als hij er tenminste in zou slagen zijn tijdrit te verbeteren want dat leek nog nergens naar.
Achteraf was het zijn beste prestatie in de Tour, want in de drie keer dat hij nog zou starten kwam hij niet meer in de buurt van die zevende plaats van zijn debuutjaar. Te vroeg gepiekt, daar moet ik ook weer aan denken bij de bewieroking vandaag van Remco Evenepoel, die in de afgelopen week bij de beloften zowel wereldkampioen op de weg als in het tijdrijden werd.
In 2006 zou Oscar Sevilla voor de vijfde keer in de Tour gestart zijn in het shirt van T-Mobile, maar vlak voor de Tour werd hem door zijn werkgever een startverbod opgelegd, vanwege mogelijke betrokkenheid bij de diergeneeskundige capriolen van dokter Fuentes.
Hij werd samen met Jan Ullrich door de Duitse topformatie ontslagen en kwam bij een onbeduidend ploegje terecht. Ik dacht een paar jaar later eigenlijk dat hij al gestopt was, tot ik zijn naam in de seizoensgids van Wielerrevue tegenkwam.
Als lid van de Amerikaanse Rock Racing formatie, waar ze zich toelegden op het contracteren van coureurs met een kruisje achter de naam. Behalve Sevilla, stonden er in het lijstje namelijk ook de namen van Tyler Hamilton en Francisco Mancebo.
Oscar Sevilla rijdt nog steeds en wel bij de Colombiaanse ploeg Medellin. Hij behaalde dit jaar ook nog een zege, namelijk een etappe in een Colombiaanse etappewedstrijd, een tijdrit over 28 kilometer.
Van die laatste victorie vond ik een melding op internet met een recente foto. Hij ziet er nog steeds veel jonger uit dan hij is, maar de ogen waren die van een gelouterd mens.
Oscar Sevilla Ribera viert vandaag zijn 42ste verjaardag.

29-09-2018