Oscar FREIRE GOMEZ

Geboortedatum: 15 februari 1976
Geboorteland: Spanje

Er zijn in de 82-jarige geschiedenis van het WK op de weg voor professionals maar vier renners geweest die de wereldtitel drie maal hebben veroverd. Dat waren Alfredo Binda, Rik Van Steenbergen, Eddy Merckx en de jarige van vandaag: Oscar Freire Gomez.
Toen hij in 1999 voor het eerst de regenboogtrui veroverde was hij volslagen onbekend. Hij was op het laatste moment als reserve opgeroepen en reed voor Vitalicio Seguros, een kleine Spaanse ploeg.
Hij was misschien niet de beste van de kopgroep, maar absoluut de slimste door te profiteren van het feit dat niemand hem kende. Hij kon gelijk voor Mapei tekenen, toen de beste ploeg van de wereld.
Twee jaar later in 2001 deed hij het nog eens en in 2004 voor de derde keer. Hij was toen lid van de Rabobank-ploeg en het werd een van de grootste successen op de palmares van de bankformatie.
Oscarito, zoals het vrolijke kleine mannetje door iedereen werd genoemd, was niet alleen in de WK-strijd een topper, maar ook in andere grote koersen. Zo won hij vijf klassiekers, te weten Parijs-Tours, Gent-Wevelgem en drie maal Milaan-San Remo.
 Hoewel de grote ronden niet zijn favoriete tijdspassering waren won hij in de Vuelta zeven etappes, hoewel hij in twaalf starts geen ene keer de eindstreep in Madrid haalde.
In de Tour deed hij het beter, want daar haalde hij vier maal de eindstreep in de acht keer dat hij aan het vertrek stond. Hij won er vier etappes en in 2008 werd hij op de Champs Elysées in de groene trui gehuldigd als winnaar van het puntenklassement.
Hij was rap, maar kwam tegen de echte grote sprinters van zijn tijd toch iets tekort. Hij kwam het best tot zijn recht in de wat zwaardere koersen met wat klein klimwerk onderweg. Dat scheidde onder de snelle mannen het kaf van het koren, want als die moesten lossen, zat Oscarito er nog lachend bij.
Het WK in 2012 was zijn laatste wedstrijd. Hij was naar Valkenburg gekomen in de hoop dat hij daar kans zou maken op een vierde wereldtitel, maar het mocht niet zo zijn. Hij werd negende en kon afscheid nemen.
Als hij die vierde regenboogtrui wel had gewonnen, hadden we hem nog een jaartje langer kunnen bewonderen. “Als wereldkampioen kun je geen afscheid nemen”, zei hij. Dan moet je je overal laten zien.” En gelijk heeft hij.

15-02-2016