Ondrej SOSENKA

Geboortedatum: 9 december 1975
Geboorteland: TsjechiŽ

Een wielrenner die het werelduurrecord aanvalt kan rekenen op veel publiciteit. Als hij het ook nog verbetert dan bereikt zijn naam alle media van de wereld.
Het overkwam Merckx, het overkwam Moser, het overkwam Obree en het overkwam Chris Boardman die tot en met 18 juli 2005 het record aller records in zijn bezit had. 49 kilometer en 441 meter had de Brit in een uur tijd onder zich weggetrapt.
Op 19 juli 2005 evenaarde een volslagen onbekende Tsjechische wielrenner de tijd van Boardman, terwijl er nog 19 seconden van het uur resteerden. 49 kilometer en 700 meter telde de elektronica toen de 60 minuten door de tijdwaarneming waren weggetikt.
De plaats van handeling was de Olympische Krylatskoje wielerbaan in Moskou en de hoofdrolspeler was de toen 29-jarige Ondrej Sosenka uit Praag. Een bijna twee meter lange atleet die met een voorbereiding van slechts tien dagen het record van Boardman met 269 meter verbeterde.
Een fantastische prestatie die merkwaardig genoeg geen enkele aandacht kreeg in de wereldpers, op wat kleine berichtjes na. Tijdens zijn recordpoging zat er bijna niemand op de tribunes en was er ook niemand van de pers aanwezig.
Dat op dat moment de Tour de France in volle gang was is natuurlijk geen excuus, want toen diezelfde Sosenka tijdens het WK tijdrijden 2005 als een van de eerste gestarten een wereldtijd neerzette, zei Maarten Ducrot in zijn TV-commentaar dat die lange Tsjech maar eens een poging moest wagen het werelduurrecord te verbeteren.
Die boomlange Tsjech was een dijk van een wielrenner, want hij was onder andere winnaar van de Vredeskoers. Hij won voor het ProTour-tijdperk ook nog de Ronde van Polen en werd kampioen van zijn land op de weg en vele malen in het achtervolgen op de baan.
Wie zou verwachten dat alle ProTour-ploegen van toen deze kanjer daarna een aantrekkelijk contract hebben aangeboden, komt bedrogen uit want Ondrej bracht het niet verder dan het Italiaanse ProContinental team Acqua & Sapone.
In plaats van champagne en kaviaar, werd het dus water en zeep. Een goede sterke ploeg, maar geen ProTour. Soms begrijp ik de wielerwereld niet.
Het kan te maken hebben gehad met de soms verdachte bloedwaarden die Sosenka vertoonde. Doping was ook de reden, waarom hij zijn carrière medio 2008 moest beëindigen.
Hij viert vandaag zijn 41ste verjaardag en is de wielergeschiedenis ingegaan als de meest onbekende werelduurrecordhouder ooit.

09-12-2016