Ole RITTER

Geboortedatum: 29 augustus 1941
Geboorteland: Denemarken

Denemarken is geen groot wielerland, maar al sinds het bestaan van de wielersport komen er uitzonderlijke renners uit het kleinste Scandinavische land.
De eerste Deense superkampioen was Thorvald Ellegaard (1877-1954) en na hem kwam een stroom Denen het peloton binnen, die via toppers als Bjarne Riis en Rolf Sörensen eindigt bij nu actieve coureurs als Michael Valgren en Magnus Cort Nielsen.
Ergens middenin die lijst staat de naam Ole Ritter en dat was in de jaren zestig en zeventig een begenadigd hardrijder. Hij reed zowel op de weg als op de baan, maar het waren vele records waarmee zijn naam is de wielerhistorie is vereeuwigd.
Op 10 oktober 1968 verbeterde hij op de splinternieuwe Olympische piste van Mexico City het werelduurrecord met een afgelegde afstand van 48 kilometer en 653 meter. Vier jaar later werd hij - met 778 meter meer - onttroond door Eddy Merckx en die was toen echt op het toppunt van zijn atletische vermogens.
Ondanks die wetenschap ondernam Ritter in 1974 twee pogingen om het record terug te krijgen, maar hij faalde. Hoewel falen? Hij verbeterde beide malen zijn eigen beste tijd, maar bleef net onder de 49 kilometer steken.
Ook achter de motor vestigde hij records, maar die werden niet als zodanig erkend. Dat was meer iets voor het Guiness Book of Records werd door de UCI meegedeeld. Op de weg won hij een hele reeks tijdritten in diverse etappekoersen.
Een zevende, een negende en een twaalfde plaats in het eindklassement van de Ronde van Italië bewijzen dat hij ook als ronderenner over uitstekende kwaliteiten beschikte. Volgens wijlen fotograaf Guus de Jong was hij in het bezit van nog een record, ook al zul je dat nergens op internet kunnen terugvinden.
Tijdens een grote verplaatsing in een grote ronde bevond Ritter zich eens met alle renners, ploegleiders, verzorgers, journalisten en fotografen in een vliegtuig op tienduizend meter hoogte, toen een beeldschone stewardess zijn aandacht trok.
Ze reageerde lacherig en totaal niet afwijzend op zijn grofgebekte avances, maar gilde het toch uit toen hij opstond, haar stevig beetpakte en het toilet insleurde. Achter de gesloten deur klonken kort daarna de geluiden die bij ‘de oudste beweging der wereld’ passen, zoals de heren Van Kooten ne De Bie dat eens op z’n plat Haags formuleerden.
Na vijf minuten ging de deur weer open en kwamen de stewardess en Ritter naar buiten terwijl ze hun kleding weer in orde maakten. “Ik heb zojuist het wereldrecord hoogteneuken verbeterd’ riep de schavuit, volgens De Jong.
Of het allemaal waar is, is niet meer na te gaan, maar het geeft wel een beeld hoe sommige renners van toen hun respect voor vrouwen toonden. Tegenwoordig zou dit met zoveel getuigen een gevalletje voor #MeToo zijn geweest en was zijn prestatie absoluut niet erkend.
Hij is ook niet door deze aanranding cq. verkrachting de geschiedenis ingegaan, maar toch is zijn naam heden ten dage nog op elk fietspad van zijn vaderland te bewonderen. Althans op de stickertjes op vele fietsen waar zijn naam opstaat.
Na zijn loopbaan begon Ole Ritter namelijk een groothandel in fietsen, kleding en rijwielonderdelen. Er bestaan echter geen Ritter racefietsen, want die importeerde hij uit Italië van het merk Fondriest. Of hij dat nog doet, betwijfel ik, want Ole Ritter wordt vandaag 77 jaar.

29-08-2018