Octave LAPIZE

Geboortedatum: 24 oktober 1887
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 14.07.1917

Als de Eerste Wereldoorlog geen eind had gemaakt aan alle wieleractiviteiten in Europa, dan had deze Fransman kunnen uitgroeien tot een geweldenaar à la Eddy Merckx.
Ga maar na: in vijf jaar tijd was hij drie keer Frans kampioen op de weg, won hij drie keer zowel Parijs-Roubaix als Parijs-Brussel, één keer Parijs-Tours en in 1910 zegevierde hij in de Tour de France, na het winnen van vier ritten.
Octave Lapize won ook nog een aantal zware koersen in Frankrijk en Italië en werd winnaar van het Frans kampioenschap veldrijden en de Zesdaagse van Brussel. Toen hij dat allemaal had gerealiseerd was hij nog maar net 25 jaar.
The best was yet to come, dacht iedereen. De Tour die hij won was de eerste waarin de Pyreneeën waren opgenomen en de vlakbij Parijs geboren Lapize won de beide etappes in het rauwe landschap van dat Frans/Spaanse hooggebergte, waar je in die tijd in het wild nog wel eens een bloeddorstige beer kon tegengekomen.
Lapize kwam de beer niet tegen, want de beer dat was hij zelf en hij was meer dan los. In de tweede Pyreneeënrit met vier cols richtte hij een waar slagveld aan, zoals zelden eerder vertoond.
Hij deed ruim veertien uur over de 326 kilometer, maar de laatste renners die binnenkwamen deden er nog zeven uur langer over.
De Luxemburger François Faber, als eerste niet-Fransman een jaar eerder winnaar van de Tour, was als favoriet gestart, maar die reus van een vent verloor tien minuten op het kleine mannetje, dat vanwege zijn krullende haardos le Frisé werd genoemd.
In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit en de gevierde wielerheld meldde zich als vrijwilliger bij de Franse luchtmacht.
Hij werd piloot en vandaag precies 99 jaar geleden, op Quatorze Juillet nota bene, sneuvelde hij in een luchtgevecht. De beer van weleer was alsnog geschoten en Frankrijk rouwde massaal om het verlies van een van haar grootste wielerzonen. Le Frisé mocht maar 29 jaar worden.

14-07-2016