Norbert CALLENS

Geboortedatum: 22 juni 1924
Geboorteland: België
Overleden op: † 12.03.2005

In het jaar 2000 stond tijdens de wedstrijd om het Nederlands kampioenschap op de weg voor profs een oude man op het erepodium, waarop later die middag Léon van Bon zou worden gehuldigd als de nieuwe Nederlandse kampioen.
Die krasse 81-jarige was Bouk Schellingerhoudt uit Zaandam, die in 1946 die titel behaalde. Waar Van Bon later die middag een gouden medaille kreeg omgehangen vanwege zijn prestatie, daar kreeg Schellingerhoudt hem pas 54 jaar na dato.
De reden was dat in het armoedige Nederland van net na de Tweede Wereldoorlog de NWU niet over de middelen beschikte om voor Bouk een echte gouden medaille aan te schaffen. In plaats daarvan kreeg de Zaanse sigarenwinkelier een oorkonde.
Die kun je inlijsten en tussen je schooldiploma en je zwemdiploma hangen, maar veel sportieve uitstraling heeft dat niet. Bouk bleef er jaren over zeuren tot Gerrie Knetemann de KNWU vroeg alsnog een medaille voor hem te laten slaan.
Iets soortgelijks is Norbert Callens overkomen. Deze West-Vlaming was een tijdgenoot van Bouk en een van de sterkste Belgen in die naoorlogse periode.
In de Tour de France van 1949 was hij in Boulogne-sur-Mer aan het eind van de derde etappe de snelste van een kopgroep van drie, die minuten voorsprong had genomen. Toen de stand was opgemaakt bleek dat Callens tevens de leiding had genomen in het algemeen klassement.
Er was echter geen gele trui voorhanden om hem met de uiterlijke kenmerken van het pas verworven leiderschap te omhullen. De vrachtwagen waarin de trui werd vervoerd was onderweg door zijn assen gezakt en het kleinood zou pas een volle dag later weer aansluiten bij de Tourkaravaan.
Norbert kreeg voor de vorm iets geels uitgereikt, maar dat voelde als surrogaat en lang niet als het echte truitje dat alle renners die het ooit droegen koesteren als hun mooiste bezit.
De tragiek van de Belg was dat hij de leiding al na een dag moest afstaan aan de Fransman Jacques Marinelli en hij dus nooit een officiële gele trui heeft gekregen.
Dat verzuim is in 1994 goedgemaakt toen de Tourkaravaan andermaal in Boulogne-sur-Mer arriveerde. De Tourdirectie nodigde de toen zeventigjarige oud-coureur uit om hem alsnog te huldigen. 45 jaar te laat.
Norbert Callens werd geboren op 22 juni 1924 en hij overleed vandaag precies dertien jaar geleden. Hij bereikte de leeftijd van tachtig jaar.

12-03-2018