Nol KLOOSTERMAN

Geboortedatum: 30 november 1941
Geboorteland: Nederland

Nol Kloosterman was een bekende naam in het Nederlandse wielerlandschap zo omstreeks de eerste helft van de jaren zestig. Een goede amateurrenner die onder meer een etappe won in Olympia’s Tour.
In 1966 vroeg hij een proflicentie aan en een jaar later kreeg hij een contract bij de Televizier-ploeg van Kees Pellenaars. Hij reed dat jaar een reeks wedstrijden in België en Frankrijk en hij werd zeventiende in het Nederlands kampioenschap.
Het was het laatste jaar van Televizier en Pellenaars had niet direct een nieuwe sponsor. Nol werd werkloos, maar kreeg een shirt/broek-contractje bij Peycom. Een perspectiefloze verbintenis en dat jaar beëindigde Nol Kloosterman al zijn wielercarrière.
Het had allemaal niet veel om het lijf en ik zou op deze plaats geen aandacht aan deze Leidenaar hebben besteed als er niet twee Nederlandse titels collectief op zijn naam hadden gestaan.
Met zijn club, de Leidse wielervereniging Swift, won hij in 1966 en 1967 namelijk het Nederlands Clubkampioenschap. Mooie kunst, met zulke ploegmaats, zal menigeen zeggen. Dat is echter een onderschatting van Nol Kloosterman.
Je kan dan wel met drie kanjers onderweg zijn, je moet het wel bij kunnen benen. En daar had Nol geen moeite mee. Bart Zoet, Gerben Karstens en Joop Zoetemelk behoorden in die tijd tot de top van het Nederlandse wielrennen en ze konden met elkaar een geweldig stuk hardfietsen.
Nol Kloosterman was echter beslist niet de zwakke schakel die de kracht van de keten bepaalt. Hij draaide volop mee en droeg zijn steentje meer dan bij. In 1968 was hij er niet meer bij en zijn plaats werd ingenomen door Jan Zoons.
Die viel evenmin uit de toon, reden waarom de mannen van de legendarische ome Joop Riethoven nog twee maal de landstitel wonnen. Na zijn wielercarrière trok Nol naar Limburg, om in Valkenburg jarenlang een café uit te baten.
Dat is inmiddels verleden tijd en ik hoorde eens dat hij nog elke dag fietst. Dat is al wel een poosje geleden, dus of dat nog zo is weet ik niet. Wel weet ik dat hij vandaag zijn 77ste verjaardag viert.

30-11-2018