Nikolas MAES

Geboortedatum: 9 april 1986
Geboorteland: België

In Nederland kennen we Nicolaes Maes als een van de Hollanse meesterschilders uit de zeventiende eeuw en een leerling van Rembrandt. In België denken ze bij het horen van die naam direct aan een coureur uit Kortrijk, die vandaag zijn dertigste verjaardag viert.
Een gewaardeerd lid van de Etixx-QuickStep ploeg, waar hij in de voorjaarsklassiekers van groot belang is in de trein die de sprint voor Tom Boonen moet aantrekken.
De Ronde van Vlaanderen trekt elk jaar door de stad Kortrijk en het was daar dat de elfjarige Nikolas Maes in 1997 de wielerbacil opliep. Hij wilde direct coureur worden.
Hij ontpopte zich tot een renner die van alle markten thuis is. Op de kasseien, alsook op de macadam staat hij zijn mannetje, maar hij was nergens superieur in en dus werd hij knecht, of vriendelijker gezegd: helper, of nog aardiger een goede teamspeler.
Hij heeft daar zelf geen moeite mee en noemt 2015 zijn beste jaar tot nu. Hij won geen koers, maar had een groot aandeel in de overwinningen van zijn kopmannen.
Twee jaar eerder in 2013 had hij wel het zoet van de overwinning mogen smaken, toen hij winnaar werd van de World Ports Classic, een wedstrijd in twee etappes tussen de havensteden Antwerpen en Rotterdam.
Hij is nu al weer bezig aan zijn negende profseizoen. De eerste twee jaar reed hij voor de Franse ploeg Chocolade Jacques, daarna twee seizoenen bij Topsport Vlaanderen en sinds 2010 heeft hij zijn bestemming gevonden bij QuickStep.
Hij behaalde in zijn profloopbaan slechts twee overwinningen en ook het aantal ereplaatsen is beperkt. Maar in het Belgische profwielrennen is nog steeds de regel van kracht, dat een knecht die uitslagen rijdt zijn werk niet goed heeft gedaan.
Dat kunnen ze van Nikolas Maes niet zeggen en hij zou het ook niet anders willen.

09-04-2016