Nicolas ROCHE

Geboortedatum: 3 juli 1984
Geboorteland: Ierland

Nicolas Roche was net drie jaar toen zijn vader een bijzondere prestatie leverde door in één seizoen de Ronde van Italië en de Ronde van Frankrijk te winnen en ook nog wereldkampioen te worden.
Dat soort prestaties levert eeuwige roem op en toen Nicolas ging wielrennen werd hij uiteraard de zoon van, want dat is je lot als je in de voetsporen van een beroemde vader wilt treden.
Omdat zijn vader met een Française trouwde en ook in Frankrijk ging wonen, groeide zijn zoon op als een Fransman. Hij werd pas met zijn roots geconfronteerd toen hij in 2005 moest kiezen voor óf het Franse óf het Ierse staatsburgerschap.
De keus was voor het aankomende talent niet moeilijk, want Frankrijk is een wielerland bij uitstek en Ierland verre van dat. Dus werd hij Fransman, tot de UCI liet weten dat zijn dubbele nationaliteit gerespecteerd werd.
Dat betekende dat hij vrij was om bij toernooien om het wereldkampioenschap en de Olympische Spelen voor het geboorteland van zijn vader uit te komen. Hij is immers een Franse Ier of een Ierse Fransman.
Als zodanig is hij uitgegroeid tot een goede profrenner die op dit moment bezig is aan zijn achtste Tour de France in de kleuren van zijn huidige werkgever, de Amerikaanse ploeg BMC.
Zijn beste prestatie is een twaalfde plaats in de Tour van 2012, nadat hij in 2010 al eens dertiende was geweest. Nog beter deed hij het in de Ronde van Spanje waar hij als vijfde en zesde twee keer top tien reed. In de Vuelta won hij tevens twee etappes.
Verder is zijn erelijst niet overweldigend. Hij was vier keer kampioen van Ierland, twee keer op de weg en twee keer in het tijdrijden. Een goede modale prof die niet opvalt en plichtsgetrouw zijn werk voor de ploeg doet.
Nicolas heeft dezelfde kwaliteiten als zijn vader (foto 2), alleen had die ze in het kwadraat. Maar net als Axel Merckx en Karl Zoetemelk deelt hij met zijn verwekker de liefde voor de wielersport. In dat opzicht zou hij in het Iers kunnen zeggen: Cad a dhéanfadh mac a' chait ach luch a mharú, ofwel ‘zo vader, zo zoon’.
Nicolas Roche viert vandaag zijn 33ste verjaardag en er zal vanavond op zijn gezondheid aan de BMC-tafel in een hotel in of nabij Longwy wel een klein glaasje geheven worden. Slàinte!

03-07-2017