Nicolas FRANTZ

Geboortedatum: 4 november 1899
Geboorteland: Luxemburg
Overleden op: † 12.11.1985

Van 1924 tot en met 1929 stond hij aan de start van de Tour de France. Hij werd een keer vijfde, een keer vierde, twee keer tweede en twee keer was hij de beste.
In 1930 was hij nog volop in competitie en hij zou zeker een kanshebber zijn geweest als de Tour niet van formule was veranderd.
De almachtige Henri Desgrange schakelde uit puur chauvinisme en zakelijk belang over van merkenploegen naar landenploegen en aangezien er in zijn vaderland maar enkele Tourwaardige beroepsrenners waren, moest Frantz noodgedwongen verstek laten gaan.
Ook bij het WK had hij een keer nadeel van zijn nationaliteit. Zo passeerde hij in 1929 in de eindsprint van een kopgroep van drie voor iedereen duidelijk zichtbaar als eerste de streep.
Dolgelukkig viel hij in de armen van zijn verzorgers in de verwachting binnen enkele minuten de regenboogtrui te mogen aantrekken. Maar de overwegend Belgische jury het om de als tweede gefinishte Belg Ronsse tot winnaar te verklaren.
Fotofinishapparatuur bestond nog niet en TV-beelden waren nog science fiction. Niettemin is Nicolas Frantz niet als een verbitterd man gestorven, maar als iemand die trots was op zijn prestaties.
Hij is er niet rijk van geworden, maar als eenvoudige boerenzoon die geleerd had om met weinig tevreden te zijn, maakte hij er geen punt van dat latere tweevoudige Tourwinnaars financieel onafhankelijk werden.
Hij was tevreden, want hij voldoende opzij kunnen leggen om in zijn geboorteplaats Mamer een mooie rijwielzaak te beginnen. Daar heeft hij vrijwel tot zijn dood dagelijks in gewerkt.
Hij heeft zijn zaak nooit echt verlaten voor andere bezigheden, behalve in de jaren vijftig toen hij een aantal jaren ploegleider was van de Luxemburgse ploeg in de Tour de France.
Als zodanig had hij het grote klimtalent Charly Gaul onder zijn hoede en hij was erbij toen de Engel van het Hooggebergte in 1958 de Tour won.
Ze waren echter geen vrienden en hebben menigmaal ruzie gemaakt, omdat Frantz vond dat Gaul veel meer uit zijn talent had kunnen halen. En dat kon de oude meester weten, want hij heeft er zelf alles uitgehaald.
Nicolas Frantz overleed op 8 november 1985, vier dagen na zijn 86ste verjaardag.

04-11-2016