Nico MATTAN

Geboortedatum: 17 juli 1971
Geboorteland: België

De Belg Nico Mattan was een renner die om een aantal redenen in mijn geheugen is blijven hangen. In de eerste plaats als de winnaar van Gent-Wevelgem, in de tweede plaats vanwege een persoonlijke ontmoeting en in de derde plaats door zijn toegegeven dopinggebruik.
Zijn overwinning in Gent-Wevelgem in 2005 was omstreden, want de organisatie viel veel te verwijten. In de laatste kilometers reed Juan-Antonio Flecha, toen nog in het shirt van Fassa Bortolo, solo naar de streep. Zo leek het althans.
Maar uit het achtervolgende groepje stayerde Mattan achter de, tussen de koploper en de achtervolgers verblijvende, volgauto’s zo naar de Spanjaard toe en won de midweekse klassieker op de streep.
“Natuurlijk ben ik blij”, zei hij na afloop. “Ge kunt het mij toch niet kwalijk nemen dat die auto’s daar reden.” Nee, dat kon niet, maar in 2010 vond ik hem in een persoonlijk treffen nogal een ongelikte beer. Dat was in de vierde en helaas laatste editie van de Ronde van het Groene Hart.
Een week voor die ronde van start ging werd bekend dat Frank Vandenbroucke zou meedoen. Nou was VDB na een reeks van incidenten nauwelijks nog nieuws, maar ik wilde toch wel weten hoe het met hem ging en of we nog een glimp van de grote VDB te zien zouden krijgen.
In de krant las ik dat hij vol goede moed aan zijn zoveelste comeback was begonnen bij de Cinelli-ploeg van ploegleider Nico Mattan. Wieler Magazine was geïnteresseerd in een interview en ik belde Mattan of de voormalige vedette bereid was met mij in gesprek te gaan.
De oud-renner en toenmalig ploegleider ging akkoord, noteerde mijn telefoonnummer en we spraken een tijd af in het hotel in Zoetermeer, waar de ploeg zou verblijven. Toen ik met fotograaf Philip van der Ploeg op de afgesproken tijd in het hotel arriveerde bleek er geen Vandenbroucke te hebben ingecheckt.
Ook Mattan was in geen velden of wegen te bekennen, maar buiten stonden de mekaniekers van de ploeg de fietsen te prepareren en van hen hoorden we dat het duo pas laat in de avond zou aankomen.
We gingen daar natuurlijk niet op wachten omdat we die avond nog andere verplichtingen hadden, maar ik heb er Mattan de volgende ochtend voor de start wel op aangesproken. Ik kreeg een onbeschofte snauw en dat verbaasde me niks.
Mattan was geen slechte renner, want behalve Gent-Wevelgem won hij ook de Driedaagse van de Panne en de Grand Prix Plouay, dus dan ben je geen koekenbakker. Maar hij reed het grootste deel van zijn loopbaan in dienst van VDB en ging met het voormalige wonderkind ook min of meer tenonder.
Vanwege die vriendschap met een renner die zijn hele carrière onder verdenking lag, was Mattan ook verdacht, want met wie je omgaat daar raak je mee besmet, luidt het gezegde. VDB is welswaar nooit betrapt, maar bij een huiszoeking werd een hele apotheek aan verboden middelen gevonden, die volgens hem bestemd was voor zijn zieke hond.
Dat maakte ook Mattan verdacht en in maart 2007 gaf hij min of meer toe ook epo te hebben gebruikt, met als excuus dat ze het allemaal deden. Hij was na zijn carrière enkele jaren ploegleider, maar wat hij nu doet om in leven te blijven, is me niet bekend.
Wel dat hij vandaag zijn 47ste verjaardag viert.

17-07-2018