Nello LAUREDI

Geboortedatum: 5 oktober 1924
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 08.04.2001

Het wielerland Frankrijk is ten opzichte van vroeger ver weggezakt. Dat zal pijn doen in een land waar jaarlijks de belangrijkste wielerwedstrijd van het seizoen plaatsvindt, een koers die 36 keer door een Fransman is gewonnen.
Dat aantal werd al in 1985 bereikt en in de 33 jaar dat de Tour de France sindsdien is verreden heeft geen Franse haan meer koning gekraaid. Dat is geen pijnscheut meer, maar een open wond in de ziel van een heel volk.
In de jaren vijftig, de tijd van Louison Bobet, waren er misschien wel twintig Franse renners die nauwelijks voor de Bretonse bakkerszoon onderdeden en tal van overwinningen en ereplaatsen behaalden.
Bobet was natuurlijk de primus interparis, de eerste onder zijns gelijken en die gelijken waren mannen als Mahé, Forestier, Hassenforder, Robic, Bauvin, Mallejac, Dotto, Diot, Gauthier, Rolland, Remy en Nello Lauredi.
Die laatste werd vandaag precies 94 jaar geleden geboren. Hij was de zoon van arme Italiaanse gastarbeiders die in de Franse provence met vele andere straatarme Italianen hun geluk kwamen beproeven.
Nello wist de armoede voor te zijn door wielrenner te worden. Hij had het geluk talent te hebben, want dat moet je maar afwachten als je besluit wielrenner te worden. Niet omdat hij zo sportief was, maar om zich uit de armoede te knokken.
Hij had talent en liep over van de ambitie en werd een van de sterkste Franse renners van zijn tijd. Zie bovengenoemde lijst. Niet dat hij nu direct een Tourwinnaar was, maar wel een kei in de kleinere ronden.
Het Criterium du Dauphiné Liberé won hij zelfs drie keer en dat is nog steeds een record. Hij reed de Tour de France negen keer en zijn beste klassering was zevende in 1956. De meeste keren reed hij als helper in de Franse nationale ploeg met de voornoemde Louison Bobet als kopman.
In de provence is de naam Lauredi nog steeds zeer bekend. Zijn zoon Jerôme was Frans kampioen judo en hij is nu directeur van een van de mooiste golfbanen, nabij Saint Tropez aan de Franse Rivièra.
Nello Lauredi overleed op 8 april 2001. Hij werd 76 jaar.

05-10-2018