Nacer BOUHANNI

Geboortedatum: 25 juli 1990
Geboorteland: Frankrijk

Algerijnen zijn niet bijster geliefd bij de Franse bevolking. Wat dat betreft heeft het land hetzelfde probleem als de Verenigde Staten met de Afro-Amerikanen en Duitsland met de Turken. Tenzij het succesvolle sporters zijn, dan kunnen ze geen kwaad doen. Of zoals de Duitse voetballer Ösil zegt: "Als ik met het Duitse elftal wereldkampioen wordt, dan ben ik een Duitser Maar verliezen we dan ben ik een Turk, een tweederangs burger."
Maar als ze het goed doen is er geen vuiltje aan de lucht en was Zinedine Zidane in zijn actieve jaren de populairste voetballer van Frankrijk en in deze tijd wordt de wielrenner Nacer Bouhanni op handen gedragen als hij zich tenminste gedraagt en als eerste over de streep flitst.
Dan ziet men veel door de vingers, maar Nacer Bouhanni, de Franse sprinter van Algerijnse afkomst, maakt het er vaak zelf naar dat hij niet zo geliefd is. Zo is hij er in de Tour dit jaar niet bij vanwege onenigheid met de leiding van Cofidis, zijn sponsor, in de persoon van teammanager Cédric Vasseur. Net als hij twee jaar geleden thuis moest blijven toen een handblessure hem parten speelde.
Dat lijkt een geldige reden, maar die verwondingen aan zijn hand, waardoor hij niet goed aan zijn stuur kon rukken waren een gevolg van een ordinair vechtpartijtje in een hotel. Voor zijn ploeg en voor de Franse natie is dat jammer, want als het op een massasprint aankomt, is hij levensgevaarlijk. Reglementair en onreglementair is hij een echte rittenkaper.
Zijn sprintzeges komen niet altijd even sportief tot stand, want kwakken en kopstoten uitdelen schuwt hij niet als het om de winst gaat. Maar van schorsen of diskwalificeren willen de meeste Fransen niets weten. De mentaliteit is over het algemeen dat alle Franse renners lieve koorknaapjes zijn en al hun buitenlandse collega's slikkende en spuitende valsspelers.Waarover de teambaas Dave Brailsford van Team Sky zich gisteren niet ten onrechte beklaagde.
Bouhanni is rap, wint etappes bij de vleet en won al menig puntenklassement. Zoals in 2014 in de Ronde van Italië. Hij won drie ritten en de rode trui die de leider in dat klassement mag dragen. Het was ook de eerste keer dat hij de finish haalde in een grote ronde. Hij startte drie keer in de Vuelta, twee keer in de Giro en drie keer in de Tour, die hij vorig jaar voor het eerst uitreed. Wel behaalde hij in de Vuelta twee ritzeges, terwijl hij in de Tour nog altijd droog staat.
Hoe het verder moet met de renner die vandaag 28 jaar wordt, zou ik niet weten. Misschien eindigt hij als een soort Badr Hari, ook zo’n topsporter met losse handjes. Het lijkt me een weinig aanlokkelijk toekomstperspectief voor een talentvolle renner. Misschien is Nacer Bouhanni nog jong genoeg om in te leren zien dat hij zo nu en dan verkeerd bezig is.

25-07-2018