Moreno HOFLAND

Geboortedatum: 31 augustus 1991
Geboorteland: Nederland

Eind 2013 stond de carrière van Moreno Hofland op openbreken. Het was in die tijd dat ik het eerste deel van mijn trilogie ´Als je de Tour niet hebt gereden´ over de geschiedenis van Nederland in de Tour de France ging presenteren en ik had een leuk idee wie het eerste exemplaar in ontvangst moest nemen.
Ik dacht aan de toen oudste nog in leven zijnde Nederlandse Tourdeelnemer en de jongste. Het eerste was geen probleem, want de 91-jarige Henk Faanhof kwam maar al te graag. Voor de keus van de jongste had ik een probleem.
De drie broers Van Est komen prominent in dat eerste deel voor en aangezien Moreno van moederszijde een Van Est is, vroeg ik Pierre van Est, zoon van Piet van Est, alias De Vuurbal, of hij zijn neefje zou willen bewegen om te komen. Zijn debuut in de Tour leek, gezien zijn uitslagen, aanstaande.
En zo stond ik in de universiteit van Utrecht met twee boeken in de hand om ze met een kort speechje uit te reiken aan de oudste en de mogelijk jongste deelnemer als alles volgens de verwachtingen zou verlopen. Maar nu vijf jaar later heeft Moreno de Tour nog niet gereden en het is de vraag of het er ooit nog van komt.
Hij heeft ontegenzeggelijk veel talent, is een rappe, maar heeft bij de profs in die vijf jaar nog geen indruk kunnen maken. Na twee jaar bij Belkin en nog twee jaar bij LottoNL-Jumbo werd zijn contract niet verlengd en heeft hij er nu bijna twee jaar bij Lotto-Soudal opzitten.
Hij startte sinds de uitreiking van het boek wel drie keer in de Ronde van Italië en één keer in die van Spanje, maar veel indruk heeft hij niet gemaakt. De keren dat ik hem heb zien meesprinten liet hij niet het sprintersinstinct zien dat nodig is om een rit te kunnen winnen.
Dat kan aan mij liggen, omdat ik hem misschien niet mag vergelijken met de echt geboren sprinters als Kittel, Cavendish, Viviani en ook Groenewegen. Die zitten op het moment suprème aan het juiste wiel en komen er op het juiste moment uit voor die verschrikkelijke laatste meters.
Dat instinct heeft Moreno volgens mij niet, net als Danny van Poppel het niet heeft. Misschien dat ze intrinsieke snelheid tekort komen, maar het kan ook zijn dat ze dat unieke killersinstinct ontberen wat bijvoorbeeld vader Jean Paul van Poppel in overvloed had.
Voorlopig zit de carrière van Moreno (vernoemd naar Moreno Argentin) Hofland in een penopauze, volgens hem veroorzaakt door het feit dat hij bij Lotto-Soudal voornamelijk knechtenwerk moet opknappen en nooit voor eigen kans mag gaan.
Hij hoopt dat in 2019 wel te kunnen als hij de opvallend roze/witte kleuren draagt van Education First, de Amerikaanse ploeg waar ook Sebastian Langeveld voor rijdt.
Moreno is graag bereid om daar voor Sebas en zijn oud-ploeggenoot Sep Vanmarcke het vuile werk op te knappen in de voorjaarsklassiekers, om zo nu en dan ook in andere wedstrijden zijn sprintersbenen te mogen tonen. Als dat lukt dan zit er misschien toch nog een Tourdebuut in.
Moreno Hofland viert vandaag zijn 27ste verjaardag.

31-08-2018