Mirko CELESTINO

Geboortedatum: 19 maart 1974
Geboorteland: Italië

Mirko Celestino was een Italiaanse beroepsrenner die in het laatste gedeelte van de vorige en in de eerste jaren van deze eeuw deel uitmaakte van het internationale profpeloton.
Hij begon zijn profloopbaan goed, want in de eerste jaren van zijn carrière won hij de HEW-Cyclassic Hamburg en de Ronde van Lombardije. Zijn naam was gevestigd maar bij die successen is het eigenlijk gebleven.
Ik heb hem destijds goed gevolgd, want er is na deze successen regelmatig over hem geschreven. Het waren bepaald niet de kwalificaties over een renner die er altijd invloog, maar van een rekenaar.
Een type dat tijdens de feestdagen in december met de UCI-kalender op tafel onder de kerstboom minutieus zijn programma uitstippelde. ‘Daar rijd ik wel, maar niet voluit, daar wil ik wel winnen, maar met de rem erop, want de week daarna is er een koers die ik perse wil winnen.
Daar blijf ik de hele dag achterin het peloton hangen, want dan heb ik geen stress en daar moet ik me even laten zien, want dat wil de sponsor.’ Hij zegt er nog net niet bij, ‘hoe zou het thuis gaan met de vrouw en de kinderen?’
Ik vind het prima dat renners bij hun ploegen goed betaald worden en dat ze het programma mogen rijden dat hen het beste past, maar dan moeten ze er wel staan in de wedstrijden die ze zo zorgvuldig uitkiezen.
En dat kon je na het daverende begin van zijn profcarrière bepaald niet van Celestino zeggen. Hij was een groot talent voor het eendagswerk, maar meer bezig met het gedreutel van het thuisfront dan met de instelling van een toprenner.
Zo van: ‘en vandaag vreet ik ze allemaal op, wat er ook gebeurt.’ Nee, dat was niet de mentaliteit van Mirko Celestino. Straks krijgen we nog coureurs die als huisman een deeltijdafspraak maken met hun vrouw.
Geen probleem mee als die echtgenote in de showbusiness, de politiek of in het bedrijfsleven, dan wel in de sport een topvrouw was geweest, want dan kom je toch niet uit de schaduw en is je kostje toch wel gekocht. Het is trouwens de vraag of een dergelijke vrouw met een type als Mirko getrouwd zou willen zijn, ook al was hij als wielrenner nog zo’n talent.
Waarmee ik niet wil zeggen dat alle coureurs van tegenwoordig zo zijn. Waarschijnlijk is signora Celestino een heel ander type. Eentje die vandaag voor haar man op zijn verjaardag een prachtige taart heeft gebakken. Met 44 kaarsjes.

19-03-2018