Mirella van MELIS

Geboortedatum: 8 januari 1979
Geboorteland: Nederland

Deze uit Venhorst afkomstige Brabantse kennen we vanwege haar wereldkampioenschap op de weg bij de junioren in het jaar 1997. Het is slechts één van de hoogtepunten in haar carrière, want ze was daarin heel succesvol.
Bij de elitedames was ze Europees kampioene op de weg en op de baan en ze behaalde op de piste drie nationale titels. Tussen 1998 en 2002 was ze een van de beste Nederlandse vrouwen en vooral gevreesd vanwege haar sprint.
In dat opzicht heeft ze veel geleerd van haar toenmalige coach Jean-Paul van Poppel, die in zijn tijd zelf een van de beste sprinters van het internationale peloton was.
Na 2002 werd het allemaal wat minder bij Mirella en naar de reden daarvan moest ze lang gissen. De ene dag streed ze in de frontlinie voor de zege, terwijl ze de andere dag al bij een gangetje van dertig kilometer werd gelost.
Een raadsel voor haar en haar begeleiders en pas veel later ontdekte ze dat die mysterieuze wisselvalligheid veel te maken had met een schildklierziekte, waar ze nog steeds aan lijdt, maar die ze met een goede medicatie volledig onder controle heeft.
Toen ze dat nog niet wist en haar positie in het vrouwenpeloton vergeefs probeerde te handhaven, leidde dat tot veel gepieker en stress en op een gegeven moment zat ze er mentaal helemaal doorheen.
Aan het eind van het seizoen 2004 besloot ze te stoppen, omdat doorgaan geen zin had, te meer daar ze bij de Belgische ploeg, waar ze toen voor reed, weinig begrip ondervond voor haar problemen.
“De mentaliteit is er anders dan bij ons. Belgische meiden hebben niet dat saamhorigheidsgevoel om de overwinning voor de ploeg te behalen, ze rijden meer voor zichzelf.”
Mirella wordt vandaag 38 jaar en ze leidt een druk leven. Ze is getrouwd met Björn Vanmelkebeke en moeder van drie kinderen. Ze leidt in België een druk leven als moeder en werkende vrouw.
Na het fietsen heeft ze eerst haar studie pedagogie afgemaakt en werkte ze als spinning-instructrice in een sportschool met wisselende werktijden.
Een hectisch bestaan, waarin er weinig tijd is om de vele contacten te onderhouden die ze aan het wielrennen heeft overgehouden.
Wel kijkt ze terug op een mooie tijd vol successen, maar spijt heeft ze niet van het feit dat ze er (te vroeg) een punt achter heeft gezet. Zo leuk waren die laatste jaren niet.

08-01-2017