Mino DENTI

Geboortedatum: 5 februari 1945
Geboorteland: Italië

De Tour de l’Avenir is in 1961 begonnen als een verkorte versie van de Tour de France en hij liep daarmee aanvankelijk parallel. De Ronde van de Toekomst wilde voor beloftevolle jongeren een springplank zijn voor het echte werk in de Tour de France.
Ploegen uit alle wielerlanden met amateurs en onafhankelijken begonnen een week later aan de klus dan de grote jongens en de etappes waren korter. Zo kon jong talent ervaring opdoen in de hectische ambiance van de belangrijkste wielerwedstrijd op aarde.
Er staan vijf renners (Gimondi, Zoetemelk, LeMond, Fignon en Indurain) op de erelijst die later ook de grote Tour hebben gewonnen, dus mag de kleine Tour best een succes worden genoemd. Ook Tour de l'Avenir-winnaars als Menchov, Quintana, Mollema, Barguil en Chaves onderstrepen dat.
Er zijn ook winnaars geweest van wie daarna nog maar nauwelijks iets vernomen is en de Italiaan Mino Denti is daar een aansprekend voorbeeld van. Dat heeft in veel gevallen met karakter en mentaliteit te maken, zoals ook een landgenoot als Fedor den Hertog als beroepsrenner niet aan de verwachtingen heeft voldaan.
Mino Denti won de Ronde van de Toekomst in 1966 voor onze eigen Harry Steevens, destijds een van de sterkste amateurs ter wereld. Die overwinning is overigens niet het enige wapenfeit van Denti, want hij was ook nog wereldkampioen.
Voor een kwart dan, want hij maakte in 1965 deel uit van de Italiaanse viermansploeg die de 100 kilometer ploegentijdrit won. De andere drie waren Pietro Guerra, Luciano Dalla Bona en Giuseppe Soldi, waarvan ook nooit meer iets is vernomen.
Een jaar later werden ze in dezelfde samenstelling derde, achter de Denen, met de vader van Michael Blaudzun in de gelederen, en de Nederlanders met een toen ijzersterk viertal. Dat waren de Limburgse kanjers Harry Steevens en Eddy Beugels, het Friese wonderkind Tiemen Groen en Rini Wagtmans, eveneens een groot talent, die in zijn korte carrière toch maar mooi vijfde en zesde werd in de Tour de France.
Daarmee evenaarde de huidige honorair consul van Kazachstan de prestaties van zijn oom Wout Wagtmans die in de jaren vijftig in de Tour eveneens op die ereplaatsen eindigde.
Mino Denti werd in 1967 beroepsrenner en behalve een zege in de Giro del Veneto is er geen uitslag van hem bekend. Wat is er gebeurd, denk je dan, maar je kunt slechts gissen.
Hij reed als prof voor grote ploegen als Salvarini, Faema en Scic, maar het is er niet uitgekomen. Wellicht hing er toen al een paardenhoofdstel aan de muur, want hij is met zijn vrouw in de paardensport gegaan en heeft alsnog naam gemaakt in de hippische sport.
Mino Denti viert vandaag bij leven en welzijn zijn 73ste verjaardag.

05-02-2018