Mik SNIJDER

Geboortedatum: 6 februari 1931
Geboorteland: Nederland

Mik Snijder, die bij leven en welzijn vandaag zijn 87ste verjaardag viert, is een boerenzoon uit het Drentse Vries die in 1947 een noodkreet ontving van een familielid uit het Noordhollandse Zwanenburg.
Dat familielid was de plaatselijke melkslijter en die kon door ziekte de zaak niet openhouden. Of Willem – zeg maar Mik - niet even kon komen helpen? En zo reisde de zestienjarige naar de andere kant van ons land en hij is er nooit meer weggegaan.
Hij vond namelijk twee liefdes in dat wielerdorp waar in iedere straat wel een Zomer, of een Tienstra, of een Fransen, of een Pieters, of een Snijders, of een Buis, of een Smit woonde.
De eerste liefde was de wielersport en nadat hij daarvoor was gevallen werd hij lid van de roemruchte vereniging De Bataaf en daar vond hij zijn tweede liefde in de dochter van de voorzitter.
Hij werd een van de sterren van de club die klassiekers won en in alle zware koersen sterk reed. Zo werd hij in 1959 vijfde in de WK-wedstrijd voor amateurs op Zandvoort en won hij het puntenklassement in Olympia’s Tour.
Dit ondanks de handicap dat hij vanwege zijn werk weinig kon trainen. Hij is altijd blijven werken, want hij geloofde niet zo in de motivatie van de broodamateur. Toen het allemaal iets teveel werd, stopte hij vrij plotseling met de sport.
Daar kreeg hij al snel spijt van, reden waarom hij de fiets weer van zolder haalde om ijzersterk terug te komen en in 1961 winnaar te worden van Olympia’s Tour. Hij was toen al 31 jaar en dat vond zijn ploegleider Gerrit Schulte veel te oud.
Mik vond een plaatsje in een andere ploeg met clubgenoten als Henk Nijdam, Gerard Wesseling en Jurrie Dokter. De gelegenheidsploegleider heette Peter Post en die had er wel oren naar om zijn leermeester Schulte eens een loer te draaien.
In de vijfde etappe ontstond een kopgroep van zes met daarin drie man van Schulte en drie van Post. De mannen van Schulte lieten het werk aan de andere drie over en Mik overlegde met Post.
Het resultaat was dat een van de Post-mannen zich uit de kopgroep liet zakken, waardoor de verhouding drie om twee werd. Nu was het aan de mannen van Schulte om te werken vanwege het ploegenklassement en het was Mik Snijder die profiteerde.
Het was het grootste succes van de Drentse Halfwegger als wielrenner en het eerste succes van Peter Post als ploegleider. Snijder reed daarna nog één seizoen als onafhankelijke, maar hij merkte dat de motivatie langzaam verdween.
Toen in 1963 de categorie van onafhankelijken werd opgeheven, stopte hij om daarna nooit meer een racefiets aan te raken. Na zijn wielertijd beheerde hij jarenlang de kantine van het plaatselijke zwembad en had hij een snackwagen in het natuurgebied Spaarnwoude.
Die verplaatste hij in de campagnetijd altijd naar een terrein bij de suikerfabriek waar de wachtende en vaak kleumende chauffeurs van de bietenwagens dankbare klanten van hem waren.
Ik heb geen idee hoe het nu met Mik gaat, maar ik hoop van harte dat hij in goede gezondheid vandaag zijn verjaardag kan vieren. Misschien kan een Zomer, Tienstra, Fransen, Pieters, Snijders, Buis of Smit hierop uitsluitsel over geven.

06-02-2018