Miel SEVEREYNS

Geboortedatum: 20 augustus 1931
Geboorteland: België
Overleden op: † 30.11.1979

De in Schoten nabij Antwerpen geboren Emile Severeyns was een echte baanrenner die zijn geld tussen 1953 en 1970 voornamelijk verdiende met het rijden van zesdaagsen en koppelkoersen.
Hij reed 151 zesdaagsen, waarvan hij er 25 won. De meeste met Rik Van Steenbergen als koppelgenoot, een van de grootste renners aller tijden.
Hoewel Severeyns van zichzelf veel klasse had, werd hij aan de zijde van Rik I een grote. Dan kon hij meer dan zonder The Boss, een bekend verschijnsel zeker bij renners die van nature bescheiden zijn. Hij trok zich op aan zijn partner.
Van Steenbergen had aan de andere kant het vermogen bij zijn partners iets extra’s op te wekken, waardoor ze boven zich zelf uitstegen. Bij Miel Severeyns was dat heel duidelijk het geval, zo vertelde Peter Post mij.
Post was samen met eerst Rik Van Looy en later de Zwitser Fritz Pfenninger de grootste concurrent was van het duo Van Steenbergen-Severeyns. Met Stan Ockers met wie Rik I eerder zesdaagsen reed, was die kruisbestuiving veel minder het geval.
Toen ik Peter een jaar of tien geleden eens naar Severeyns vroeg, antwoordde hij dat de Belg een prettige collega was geweest en als zesdaagsenrenner opviel door een tomeloze inzet.
Als mens was het volgens Peter een stille, rustige man die zich uitstekend thuisvoelde in de schaduw van Van Steenbergen voor wie hij door het vuur ging als het moest. Hij was heel gedisciplineerd en kon heel diep gaan.
Post heeft nooit een zesdaagse met de Belg gereden, maar wel enkele koppelkoersen. ‘Die jongen was een heel goede ploegkoerser en hij is natuurlijk veel te jong overleden.
Peter was op 30 november 1979 op de begrafenis van zijn oud-collega aanwezig en was niet verbaasd over het grote aantal aanwezigen. “Ik mocht Miel erg graag en ik was duidelijk niet de enige”, zei de Keizer destijds door de telefoon.
Miel Severeyns overleed vandaag precies 38 jaar geleden. Hij mocht maar 48 jaar worden.

30-11-2017