Michiel ELIJZEN

Geboortedatum: 31 augustus 1982
Geboorteland: Nederland

Michiel Elijzen was een renner die opgeleid door Rabobank zijn draai in het profpeloton niet heeft kunnen vinden. Hij was aan het eind van 2005 net niet goed genoeg voor de hoofdmacht van de bankploeg en belandde eerst in Frankrijk en later in België.
De transfer naar de Franse ProTour-ploeg Cofidis is hem niet goed bevallen. Hij kreeg daar niet veel kansen, maar de renner uit Culemborg bleek goed met tegenslag te kunnen omgaan. Hij zocht met veel optimisme de weg naar de top en bleek over voldoende veerkracht te beschikken om met de blik op oneindig succes te blijven nastreven.
Hij was een renner voor de klassiekers en was verder een goede tijdrijder. Zo werd hij in 2008 vijfde in het Nederlands kampioenschap tijdrijden en werd hij twee maal tweede in de proloog van een etappewedstrijd.
Bij Cofidis ondervond hij dat het bij Rabobank heel erg goed geregeld was en dat dit niet overal zo was. Vooral op het gebied van aandacht en begeleiding. Dat was in de opleidingsploeg van het Rabo Wielerplan optimaal.
Het beleid was er op gericht jonge renners naar een niveau te brengen waardoor ze bij iedere ProTour-formatie (nu WorldTour) goed mee konden komen. In het geval er bij Rabobank zelf geen plaats zou zijn in het A-team.
Samen met Mathieu Heijboer stapte hij als neoprof over naar Cofidis. De wijze waarop ze daar de zwaar geblesseerde Jans Koerts aan zijn lot hadden overgelaten, verdiende geen schoonheidsprijs, maar het kon meevallen.
Zoals gezegd kreeg hij nauwelijks kansen in de twee jaar in Franse dienst en in 2008 werd zijn contract niet verlengd. Om het einde van zijn carrière te voorkomen kreeg hij door toedoen van Nico Verhoeven een eenjarig contract bij Rabobank.
Het redde zijn loopbaan en een jaar later kon hij aan de slag bij Silence-Lotto, de Belgische ploeg die in het tweede jaar van zijn contract Omega-Pharma-Lotto ging heten.
Daar kwam na twee jaar alsnog een eind aan zijn wielerloopbaan. Hij kreeg op 29-jarige leeftijd bij die ploeg namelijk de gelegenheid om ploegleider te worden, een kans die hij met twee handen aangreep.
Hij deed het opvallend goed en onderscheidde zich met name in de begeleiding van jong talent. In 2013 keerde hij wederom terug naar het oude nest van Rabobank. Nu als ploegleider. Zijn salaris kwam wel vertrouwd van de bank, maar de ploeg heette eerst Blanco en vervolgens Belkin. En weer werd het niet wat hem voor ogen moet hebben gestaan. Eind 2014 liet hij weten geen trek meer te hebben in een vervolg.
Hij voelde zich er niet meer thuis, was zijn verklaring en dan kun je beter opstappen. Hij wilde het liefst met jong talent werken en er was een nieuwe continental-ploeg speciaal daarvoor opgericht.
De gebroeders Eelco en Martijn Berkhout - zaakwaarnemers van een aantal renners in het WorldTour-circuit - hadden het initiatief genomen om een ploeg op te richten om jong talent op te leiden voor een plaats in het WorldTour peloton. En dat was de kans voor Michiel Elijzen om te gaan doen was hij het liefste doet.
Als Performance Director van SEG Racing Academy heeft hij al de nodige resultaten geleverd. Zo zijn Koen Bouwman en Steven Lammertink na het eerste jaar al met succes afgeleverd bij lotto.nl/Jumbo en mocht de Brit Alex Peters bij Team Sky tekenen.
Ondanks zijn talent heeft Michiel Elijzen als wielrenner niet bereikt, waar hij ongetwijfeld van droomde. Het is echter mooi dat hij toch zijn bestemming in de wielersport heeft gevonden. Een feit om vandaag op zijn 34ste verjaardag nog eens aan te denken.

31-08-2016