Michele DANCELLI

Geboortedatum: 8 mei 1942
Geboorteland: Italië

Deze Lombardijn uit Castenedolo, een dorp in de buurt van Brescia komt uit een straatarm gezin en veel uitzicht op een toekomst had hij niet. Maar hij was ambitieus en wilde wat bereiken in het leven.
De regio waar hij vandaan komt, heeft nogal wat grote coureurs voortgebracht en daarom koos Michele Dancelli de koersfiets als middel om te proberen hogerop te komen. Hij had talent en een sterke eindsprint.
In 1963 werd hij nationaal kampioen op de weg bij de amateurs en de sponsors roerden zich om hem bij de profs in te lijven. Hij debuteerde eind 1963 met een derde plaats in de Ronde van Lombardije. Hij ontwikkelde zich tot een eendagsrenner van formaat, maar meer dan een subtopper was hij aanvankelijk niet.
De grote man van het Italiaanse wielrennen was in die tijd Felice Gimondi en verder beschikte Italië over sterke renners als Baffi (Pierino), Basso (Marino), De Pra, De Rosso, Fornoni, Motta, Santambrogio en anderen.
Die zaten voor een groot deel bij Molteni, de ploeg die later met Eddy Merckx als kopman tot grote hoogten zou stijgen. In de jaren dat hij bij Molteni reed werd Dancelli steeds beter.
In 1965 en 1966 werd hij nationaal kampioen en in dat laatste jaar won hij ook de Waalse Pijl. Hij kwam niet vaak Italië uit, want er was in eigen land voldoende werkgelegenheid.
Hij won maar liefst 31 van die Italiaanse semi-klassiekers en dat is een respectabel aantal. Zijn mooiste overwinning behaalde Dancelli in 1970 toen hij na een solo van zeventig kilometer Milaan-San Remo won.
Van het rondewerk moest hij het minder hebben, hoewel hij er mooie resultaten in heeft bereikt. Hij startte slechts één maal in de Tour de France. Won een etappe en eindigde als twintigste in het eindklassement.
In de Giro was hij negen keer van de partij en werd er elf maal etappewinnaar, waarvan vier maal in 1970. Zijn beste eindklassering bereikte hij datzelfde jaar toen hij als vierde net buiten het erepodium viel.
Het was zijn topjaar en dat heeft hij niet meer kunnen evenaren. Verre van dat zelfs, want hij deemsterde langzaam weg naar de achterste regionen van het peloton. In 1973 stopte hij op pas 31-jarige leeftijd.
De vandaag 74 jaar geworden Dancelli is niet op zijn lauweren gaan rusten. Hij begon een fietsenfabriek, waar hij Dancelli racefietsen produceerde. Gebaseerd op zijn kennis en ervaring als succesvol beroepsrenner.
Hij werd als zodanig vooral bekend vanwege de innovaties die hij op de markt bracht. Zoals de hier afgebeelde voorvork.

08-05-2016