Michele BARTOLI

Geboortedatum: 27 mei 1970
Geboorteland: Italië

Als je naar zijn palmares kijkt, dan was Miki Bartoli een van de beste coureurs van zijn tijd. Hij was beroepsrenner van 1992 tot en met 2004. Vooral in eendagswedstrijden excelleerde de Italiaan uit de omgeving van Pisa.
Hij won maar liefst negen klassiekers. Behalve twee maal Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije won hij ook de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl, de Henninger Turm en het Kampioenschap van Zürich.
In het meerdaagse werk was hij minder bedreven, maar als het niet al te lang was dan pikte hij daar ook zijn graantje mee. Zo staan de Siciliaanse Week, de Driedaagse van De Panne, de Ronde van de Middellandse Zee en de Tirreno Adriatico ook fier op zijn erelijst.
In de grote ronden kon hij echter geen potten breken, hoewel een negende plaats in de Ronde van Spanje van 1995 toch wel duidt op zijn mogelijkheden in dat werk.
Bartoli was geen gemakkelijke jongen en in de ploegen waar hij voor reed, boterde het niet altijd tussen hem en de rest. Dat ging meestal om de steun die hij eiste en meestal kreeg, ten koste van andere, eveneens talentvolle ploeggenoten.
Na onder meer Mercatone Uno ging hij bij Mapei aan de slag en toen hij daar vertrok naar Fassa Bortolo kwam zijn knecht Paolo Bettini ineens vol in het daglicht te staan.
Bartoli beëindigde zijn carrière in 2004 bij CSC. Hij moest stoppen vanwege een chronische rugblessure en een groeiend gebrek aan motivatie.
Hij werd in Italië Il Gatto (De Kat) genoemd, de bijnaam die La Gazetta dello Sport nu op Steven Kruijswijk heeft geplakt. Volgens de administratie van Dr. Fuentes had de kat ook een hond. Die heette Sansone en als zodanig staat de naam van het dier in het patiëntenregister van de voormalige gynaecoloog tussen Brillo en Piti, de honden van respectievelijk Ivan Basso en Alejandro Valverde.
En dat werpt natuurlijk weer een heel ander licht op de prachtige erelijst van Michele Bartoli. Er is weliswaar niets bewezen, maar we zijn wielerliefhebbers en geen kille juristen.
Was die dokter het speculum maar trouw gebleven, denk ik wel eens, in plaats van een administratieve kennel te beginnen.
Maar dan zou Michele Bartoli vandaag geen felicitatiekaart van Il Dottore hebben ontvangen ter gelegenheid van zijn 46ste verjaardag.

27-05-2016