Michel ROUSSEAU

Geboortedatum: 5 februari 1936
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 23.09.2016

Hij was een van de laatste van de grote sprinters uit de jaren vijftig die rond 1960 langzaam uit de gratie raakten. De sprint was jarenlang een topnummer geweest, waar de stadions in heel Europa voor volliepen.
Maar er kwam geen vers bloed bij, althans er kwamen geen sprinters meer door die van dezelfde kwaliteit waren als Maspes, Harris, Van Vliet, Derksen, Plattner en nog enkele anderen.
Er kwam er nog maar één, een man met dubbele demarrage en een ongelooflijke snelheid. Hij heette Michel Rousseau en hij kwam uit Parijs. Een begenadigd sprinter die in eigen land direct werd bewonderd en bewierookt.
Frankrijk, decennialang het walhalla van de sprint kon maar geen opvolger vinden voor grote sprinters uit het verleden als Jacquelin, Poulain, Friol, Dupré, Sergent, Michard en Gerardin tot daar plots Rousseau was.
Hij beantwoordde in alle opzichten aan het Franse ideaal van een topsprinter en won in 1956 op de Olympische Spelen van Melbourne goud en in datzelfde jaar werd hij ook wereldkampioen bij de amateurs.
Die titel prolongeerde hij in 1957 en hij stapte daarna over naar de profs. Hij gaf direct zijn visitekaartje af en hij versloeg bij het WK van 1958 de twee favoriete Italianen Antonio Maspes en Enzo Sacchi.
Het was indrukwekkend, er was een nieuwe sprintreus opgestaan die de ouder wordende elite even een lesje kwam leren. Maar de ster van de Fransman doofde net zo snel als hij aan het wielerfirmament was opgeflitst.
Ieder jaar was hij weer een paar kilo zwaarder tot er een kogelrond mannetje aan de start stond dat door iedereen voorbij gereden werd.
Hij werd bij gebrek aan tegenstand nog een aantal keren kampioen van Frankrijk maar in 1967 stopte hij al. Ook dat gebeurt in de wielersport. ‘Geen discipline, geen kajaktej’, zou Peter Post gezegd hebben.
Michel Rousseau overleed op 23 september 2016 op de leeftijd van tachtig jaar.

05-02-2018