Michel CORNELISSE

Geboortedatum: 24 december 1965
Geboorteland: Nederland

Ik schreef al eerder over Michel Cornelisse, de renner. Ik volgde hem al toen hij nog een heel jong coureurtje was en ik had er zo maar om durven wedden dat hij een vedette ging worden.
Dat is er helaas niet van gekomen en dat ligt niet helemaal aan hem zelf. Hij is met groot fanatisme echter doorgegaan, heeft zijn plan getrokken en toen hij als coureur afscheid nam kon hij toch terugzien op een mooie carrière.
Daarin heeft hij alles meegemaakt wat een mens maar kan meemaken. Rondborstig, openhartig, het hart op de tong was hij als renner een echte Amsterdammer. Eentje met een grote bek en een klein hartje.
In die periode had ik nooit gedacht dat hij ooit nog eens een heel goede ploegleider zou worden. Eentje met hart voor de zaak en voor de renners en met een gedrevenheid en enthousiasme die je zelden bij ploegleiders aantreft.
De renners van Vacansoleil liepen met hem weg omdat hij ze vertrouwen gaf, waardoor ze regelmatig meer bleken te kunnen dan ze zelf hadden gedacht.
Vermaagschapt aan de zeer ervaren en gemoedelijke Hilaire Van Der Schueren leerde hij snel het vak en daardoor beschikte Vacansoleil over een door de wol geverfd ploegleidersduo met een schat aan koerservaring en koersinzicht.
Toen Vacansoleil er eind 2013 mee stopte leek het er even op dat hij weer taxichauffeur in zijn geliefde Mokum zou worden. Maar hij werd in 2015 gevraagd om ploegleider te worden bij de Zuid-Afrikaanse ploeg MTN-Qhubeka.
Hij deed het er daar heel goed en hielp in de Tour de France de Eritreër Daniel Teklehaimanot over zijn schroom heen om aan te vallen. Iedereen had lol in die donkere jongen die zich steeds vaker van voren liet zien.
Maar Michel miste Amsterdam en toen zich in 2016 de kans voordeed om naar Nederland terug te keren, greep hij die met twee handen aan.
Michel is nu ploegleider bij Team Roompot en daar zit-ie helemaal op z’n stekkie. Je kan hem overal op de wereld neerzetten en hij redt zich prima. Net als zijn oom Ruud (Krol) de voetbaltrainer.
Maar Mokum blijft Mokum en die roep raak je zelfs in Australië niet kwijt. Leer mij Manke Nelis kennen, de bijnaam die hij in het peloton had toen hij zelf nog fietste. Dat is al weer5 even geleden, want Michel wordt vandaag al weer 51 jaar. Een fijne verjaardag toegewenst, Michel!

24-12-2016