Michal KWIATKOWSKI

Geboortedatum: 2 juni 1990
Geboorteland: Polen

Michal Kwiatkowski zal misschien de geschiedenis ingaan als de eerste Pool die wereldkampioen werd bij de profs op de weg. Vooral daarom, tenzij hij nog de Tour de France of een andere grote ronde wint, maar dat zit er gezien zijn beperkingen in het hooggebergte niet in.
Hij is nu ook weer geen renner die als eerste een plaatsje in de bus opzoekt als het in een lange klim omhooggaat en de bokken zich van de schapen scheiden. Hij werd al eens elfde in de Tour, maar dat lijkt me eerder een uitzondering die de regel bevestigt.
De kleine ronden liggen hem beter. Zo was hij dit jaar winnaar van de Tirreno, na in vorige jaren al als tweede op het podium te hebben gestaan in de Ronde van zijn land, in de Ronde van het Baskenland en in Parijs-Nice.
Zijn grootste successen behaalde hij tot nu in de eendagswedstrijden. Behalve het WK in 2014, won hij de Strade Bianche in 2014 en 2017; de Amstel Gold Race in 2015 en dit jaar Milaan-San Remo.
Als de bergen niet al te hoog zijn en heuvels worden genoemd is hij helemaal in zijn element en hij stond al eens op het erepodium in klassiekers als Luik-Bastenaken-Luik, de Waalse Pijl en naast de bovengenoemde overwinning was hij ook eens tweede in de Amstel Gold Race.
Voor dat soort wedstrijden is hij de kopman in het machtige Team Sky, maar in de grote ronden is hij dienstbaar aan Chris Froome, die door het geaarzel van de UCI ondanks een positieve plas en een dito B-staal een kennelijk eindeloos doorlopende voorkeursbehandeling krijgt.
De overwinning van Kwiatkowski vorig jaar in Milaan-San Remo kwam hem na afloop op forse kritiek te staan van wereldkampioen Peter Sagan. De twee waren in de slotfase vooruit met Michael Matthews en de rappe Pool koos ervoor om in de laatste kilometers niet meer op kop te komen.
De Slowaak en de Australiër deden voor het jagende peloton uit het beulswerk en Kwiatkowski bleef in het wiel, om vervolgens zijn twee vluchtgenoten op de streep te kloppen. Over de kritiek van Sagan haalde hij zijn schouders op.
“Hij moet niet zeuren, het is het lot van de wereldkampioen. Ik weet hoe het werkt, want ik heb ook de regenboogtrui gedragen. Dan rijden ze op je wiel, want jij bent nou eenmaal een jaar lang de te kloppen man.” Het heet de vloek van de regenboogtrui, waar Sagan overigens weinig last van lijkt te hebben.
Michal Kwiatkowski viert vandaag zijn 28ste verjaardag. Als hij die met zijn Sky-familie viert zal het wel geen Poolse landdag worden.

02-06-2018