Michael RASMUSSEN

Geboortedatum: 1 juni 1974
Geboorteland: Denemarken

Tien jaar geleden schreef ik op deze plaats op de verjaardag van Michael Rasmussen: ‘Ik zag hem deze week enkele malen voorbijkomen in de Giro. Soms even in de voorste gelederen als het omhooggaat, maar vaker aan het laatste wiel.
The Chicken uit Holbaek is aan het trainen en iedereen weet waarvoor. Voor die ene dag in de Tour de France dat hij zijn duvels gaat ontbinden. Al vroeg in de etappe gaat hij er vandoor en met speels gemak bedwingt hij de cols.
Hij realiseert een grote voorsprong die in de laatste vijftig kilometer snel minder wordt. Maar ze krijgen hem niet meer te pakken en als doodvermoeide maar dolgelukkige winnaar van de etappe heeft hij de basis gelegd voor het andermaal binnenhalen van de bolletjestrui.’
Maar Rasmussen had een maand voor de start van de Tour de France van 2007 een heel ander plan in zijn hoofd. Na twee jaar achtereen het bergklassement te hebben gewonnen wilde hij de hoofdprijs.
Denis Menchov was de kopman van Rabobank en Michael Boogerd, Thomas Dekker en Michael Rasmussen werden door de ploegleiding aangewezen om de Rus waar mogelijk bij te staan in zijn strijd tegen Alberto Contador en de andere favorieten.
Wel mocht de Deen andermaal voor de bolletjestrui gaan en zo geschiedde. In een van de eerste bergritten ging The Chicken op avontuur en veroverde behalve de bolletjestrui ook de gele trui.
Die zat bovendien nog eens stevig om zijn schouders en dus werden de plannen gewijzigd. Rasmussen werd de kopman en Menchov de meesterknecht. De Deen vervulde die taak met overtuiging en Menchov de zijne met frisse tegenzin.
Hij stevende zo maar op de Tourzege af en als oud-renner Cassani voor de Italiaanse tv geen melding had gemaakt van een toevallige ontmoeting met Rasmussen, trainend in de Italiaanse Dolomieten, was die rare Deen zo maar Tourwinnaar geworden.
Maar volgens zijn wherabouts had hij in Mexico moeten zijn en niet in Italië. Zo kwam de zaak aan het rollen en beleefde teammanager Theo de Rooij de ellendigste dag van zijn leven, toen hij de beslissing nam Rasmussen uit de Tour te halen.
Wat zou er gebeurd zijn als De Rooij dat niet had gedaan? Dat is speculeren, maar ik denk dat hij gewoon als Tourwinnaar zou zijn gehuldigd en vanwege zijn bedrog ten aanzien van zijn wherabouts er met een boete was afgekomen.
Om een paar jaar later toch ontmaskerd te worden en als winnaar van de Tour van 2007 uit de uitslag geschrapt te worden, een vernedering die ook Contador en Armstrong deelachtig is geworden.
Ik vraag me af wat erger is. Het is allebei erg, maar achteraf onteerd te worden terwijl je als bedrieger alle huldigingen hebt ondergaan, de hemel bent ingeprezen en in je vaderland met de hoogste decoraties onderscheiden, lijkt me een afgang die alleen Armstrong kan invoelen.
Maar ook door de beslissing van De Rooij heeft hij alles verloren. Ongetwijfeld ook een deel van zijn verdiende geld, want dat is waarschijnlijk opgegaan aan de advocaten die geprobeerd hebben Rabobank een poot uit te draaien.
Wel hoop ik dat hij vandaag op zijn 43ste verjaardag niet op een houtje hoeft te bijten. Ook ben ik benieuwd hoe hij er zelf op terugkijkt.

01-06-2017