Maxime MONFORT

Geboortedatum: 14 januari 1984
Geboorteland: België

In 1956 was ik met drie schoolvrienden op fietsvakantie in de Belgische en Luxemburgse Ardennen. Na een inspannende tocht arriveerden we in Bastogne. Op het plaatsnaambord stond ook Bastenaken, de Vlaamse vertaling.
Bastogne is niet alleen het keerpunt van de oudste wielerklassieker, maar ook een plaats waar in de Tweede Wereldoorlog geschiedenis is geschreven door het Ardennenoffensief.
De Duitsers blokkeerden daar in 1944 de opmars van de geallieerden. Overmoedig geworden eisten ze zelfs overgave, maar de Amerikaanse generaal MacAucliffe reageerde kortaf met NUTS.
In het centrum van Bastogne staat nog een oude Amerikaanse tank die daar toen is achtergelaten en waaromheen na de oorlog een plein is aangelegd.
Aan dat pleintje hebben we een gigantische rumsteak gegeten met frieten en een pint. Toen we het op hadden, voelden we ons nog meer coureur dan in de klim van de Stockeu.
Sindsdien bewaar ik dierbare herinneringen aan het plaatsje, omdat we op de camping een paar leuke meiden uit Den Haag troffen, waarvoor we de volgende etappes met genoegen een paar dagen uitstelden.
Ik val jullie met deze lang vervlogen herinnering lastig omdat vandaag precies 34 jaar geleden de wielrenner Maxime Monfort in Bastogne is geboren. Maxime is nog steeds een van de betere Belgische ronderenners.
Hij begint aan zijn vijftiende profseizoen en reed in zijn carrière voor ploegen als Landbouwkrediet, Cofidis, Leopard, RadioShack en de laatste jaren voor Lotto-Soudal.
Zijn erelijst is bescheiden met slechts overwinningen in de Ronde van Luxemburg en de Bayern Rundfahrt. Verder was hij in 2009 kampioen van België in het tijdrijden. Het is niet veel, maar het geeft aan dat Maxime vooral werkzaam is geweest als een gewaardeerde knecht.
Als zodanig reed hij vier keer de Giro, zes keer de Vuelta en eveneens zes keer de Tour. Wat bijzonder is dat hij ze ook allemaal heeft uitgereden met een zesde plaats in de Ronde van Spanje van 2011 als beste resultaat.
Maxime Monfort is tevreden met zijn plaats in het peloton, want hij heeft nooit de ambitie gehad om een topper te worden. Hij kan goed klimmen en tijdrijden en in de jaren dat hij voor Cavendish reed, was hij ook een goede treinmachinist.
Hij is een uitstekende teamspeler en ze kunnen altijd op hem rekenen. Zijn ploegleiders zouden zich dan ook kapot schrikken als hij op een dag NUTS zou zeggen als hij de opdracht om de koers zwaar te maken niet wenst uit te voeren.
Maxime Monfort viert vandaag zijn 34ste verjaardag.

14-01-2017