Maxim IGLINSKIY

Geboortedatum: 18 april 1981
Geboorteland: Kazachstan

Maxim Iglinskiy is de oudere broer van Valentin Iglinskiy, beide geboren in Astana, de hoofdstad van Kazachstan en de naam van hun beider sponsor. De broers zijn heel verschillende renners.
Valentin was vooral bekend als sprinter die heel wat etappezeges op zijn naam heeft gebracht, terwijl Maxim veel minder heeft gewonnen en het vooral van zijn klimvaardigheden moet hebben.
Maxim debuteerde in 2005 bij de profs met een overwinning in een etappe in de Ronde van Duitsland. Hij reed toen voor de Spaanse ploeg Domina Vacanze. Een jaar later werd hij in de kleuren van Team Milram kampioen van zijn land.
Dat was een prestatie die hij in 2007 herhaalde als lid van de Astana-ploeg. In datzelfde jaar manifesteerde hij zich ook als een uitstekende klimmer door de koninginnenrit in de Dauphiné Libéré te winnen.
Zijn status als bergoprijder bevestigde hij in 2008 toen hij een zware bergrit won in de Ronde van Romandië en bovendien het bergklassement pakte in de Ronde van Zwitserland. De meeste indruk maakte hij in de slotkilometers van de Montepaschi Strade Bianche.
Dat is een lastige voorjaarskoers in Toscane waarin hij in 2010 vooruit was met de Zweed Thomas Lovkvist, de Australiër Mick Rogers, de Canadees Ryder Hesjedal en de Italianen Filippo Pozzato en Francesco Ginanni.
De finale van deze 1.1 koers speelde zich dat jaar af op een bochtig parcours dat op en af gaat. Heel moeilijk om steeds de goede versnelling te pakken en op z’n voordeligst uit de bochten te komen.
Lovkvist had die koers in 2009 al eens gewonnen en leek met Pozzato de beste papieren te hebben, maar Rogers nam het initiatief. Hij demarreerde in de laatste kilometer en alleen Lovkvist en Iglinskiy konden hem volgen.
De Kazach spurtte vervolgens droogweg naar de zege en de Zweed en de Australiër hadden het nakijken. Maxim Iglinskiy’s grootste triomf behaalde hij in 2012 toen hij na een fraaie solo Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam schreef (beide foto’s).
Het was hetzelfde jaar dat hij in de Tour de France debuteerde, maar hij was niet echt een ronderenner. Wel won hij in 2013 een rit in de Ronde van Spanje. Een jaar later beëindigde hij zijn carrière.
Maxim Iglinskiy viert vandaag zijn 37ste verjaardag.

18-04-2018