Maurizio FONDRIEST

Geboortedatum: 15 januari 1965
Geboorteland: Italië

Ik heb eens ergens gelezen dat Maurizio Fondriest, de wereldkampioen van 1988, van Nederlandse afkomst is. Met de familienaam Van Driest vestigde een van zijn voorouders zich in Zuid-Tirol, ook wel bekend als Trente.
In de loop der tijd is Van Driest in Fondriest veranderd. Ik heb het nooit ergens bevestigd gezien, maar Maurizio Fondriest is wel de enige Italiaan geweest die bij een Nederlandse ploeg (Panasonic) kopman was.
Hij werd zelfs door ploegleider Peter Post ten voorbeeld gesteld aan de hele ploeg. Post trok hem in 1990 aan, omdat de UCI punten ging toekennen aan uitslagen en Panasonic kwam punten tekort.
Met de verzamelde punten van hun renners waren ploegen gerechtigd aan bepaalde wedstrijden deel te nemen. Daarom trok Post eind 1990 zowel de wereldkampioen van 1988 als die van 1990 (Rudy Dhaenens) aan.
Onder het strenge regime van de voormalige zesdaagsenkeizer kwam de snelle Italiaan tot volle wasdom en met een hele reeks knappe uitslagen won hij in 1991 de wereldbeker.
Zijn wereldtitel was een grote verrassing, want de Trentijn was toen nog maar net een jaar beroepsrenner. Hij heeft die titel later meer dan bevestigd.
In 1993 won hij drie klassiekers, te weten Milaan-San Remo, de Waalse Pijl en het Kampioenschap van Zürich, almede de etappekoers Tirreno Adriatico. Die reeks was meer dan voldoende voor zijn tweede wereldbeker.
Voor de grote rondes had Maurits van Driest wellicht te weinig in huis, maar met een vijftiende plaats in de Tour, een achtste in de Giro en zijn overige successen heeft hij toch ondubbelzinnig bewezen meer te zijn dan een verrassende wereldkampioen.
Maurizio Fondriest wordt vandaag 52 jaar.

15-01-2017