Maurice GARIN

Geboortedatum: 3 maart 1871
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 19.02.1957

Op de avond voor de start van de Tour de France van 1954 stond ik (opa vertelt) op de statribune van het Olympisch Stadion in Amsterdam om het daar gehouden wielerprogramma bij te wonen.
Er werd van alles vertoond om het publiek bezig te houden en een van die attracties was de ereronde die Maurice Garin reed. Ik wist natuurlijk dat het de eerste winnaar van de Tour de France was.
Toen al een eeuwigheid geleden, want in 1903 was mijn vader nog niet eens geboren. Ik zag een 83-jarige man met een witte snor en een petje met stramme benen op een gewone fiets een rondje over de betonnen piste rijden.
Hij zwaaide vriendelijk naar het publiek en hij was zichtbaar opgelucht toen hij weer op twee benen langs de rand van de baan stond. Ik vond het een memorabel moment.
Stel je voor, de eerste winnaar van de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar waarover ik toen alles wilde weten wat er maar te weten was.
Zo wist ik dat dat vriendelijke mannetje het jaar na zijn overwinning weer won, maar dat later bleek dat hij de kluit had belazerd door delen van het parcours met de trein af te leggen. Maar dat maakte me niets uit.
Hij was de eerste en ik had hem in levende lijve aanschouwd. De volgende dag stond er een foto in de krant van de fietsende bejaarde en die heb ik toen uitgeknipt en aan de muur van mijn kamertje gehangen.
Het ging me waarschijnlijk niet om de man, want die was in mijn kinderogen natuurlijk stokoud, maar om die Touroverwinning. Alles over de Tour had mijn belangstelling en ik voelde geen enkele verontwaardiging over zijn bedrog een jaar later.
Misschien had-ie het in 1903 ook wel gedaan maar was het toen niet ontdekt. Net als er nu nog renners in de lijst van Tourwinnaars staan, die vals hebben gespeeld. Het grote publiek heeft zich er nooit echt druk om gemaakt of het nu pharmaceutische, mechanische of logistieke doping is.
Waar het om gaat is de beleving van de sport en die laat het publiek zich niet afnemen. Maurice Garin stierf vandaag precies zestig jaar geleden op 86-jarige leeftijd.

19-02-2017