Maurice DE WAELE

Geboortedatum: 27 december 1896
Geboorteland: België
Overleden op: † 14.02.1952

Een metronoom is een handig apparaatje met een slinger dat op de rand van de piano de maat aangeeft voor een studerende pianist. Wie als wielrenner ‘metronoom’ als bijnaam krijgt moet dus wel het toonbeeld van regelmaat zijn.
Dat was Maurice De Waele, de Vlaamse coureur die in 1929 de Tour de France won. Dit ondanks het feit dat hij in de Alpen enkele dagen last had van afschuwelijke maagkrampen.
Hij startte vier keer in la Grande Boucle en eindigde als eerste, als tweede, als derde en als vijfde. De Waele was dan ook een typische ronderenner die verder geen grote wedstrijden op zijn naam heeft gebracht.
Van de tien Belgen die één of meermalen de Tour op hun naam hebben geschreven, is hij waarschijnlijk de meest onbekende, want er staan geen anekdotes op zijn naam en hij is verder nauwelijks opgevallen.
Hij was er, deed zijn ding en verder niks. Bij hem vergeleken is Joop Zoetemelk een flamboyante persoonlijkheid. In zijn geboortestreek hebben ze er alles aan gedaan om zijn imago wat op te poetsen.
In zijn geboortedorp Lovendegem is tegen de muur van het café 'Verzekering tegen de Dorst’ een koperen gedenkplaat bevestigd waarop de kop van De Waele in bas-reliëf is afgebeeld.
Na zijn carrière begon de Metronoom in Maldegem een rijwielzaak en in die plaats is het voetbalstadion naar hem genoemd. Die twee feiten herinneren de Belgen aan een van hun beste zonen op d’n velo, over wie verder niets te melden is.
Of toch? De Touroverwinning van Maurice De Waele had voor de Fransen een naar bijsmaakje. Nadat de Tour vanaf 1903 jarenlang het domein was geweest van Franse renners, namen de Vlamingen in 1912 de hegemonie over.
Zeven jaar kwamen de Fransen er door de zonen van Karel Van Wijnendaele niet aan te pas. Toen won Henri Pélissier, waarna de Franse renners weer zes jaar niets in de melk te brokken hadden.
Er werd in die tijd met ploegen gereden die gesponsord werden door machtige rijwielfabrikanten. De Belgen die in verschillende ploegen reden, hielpen in 1929 opvallend mee aan de overwinning van De Waele.
Liever een concurrent dan een Fransman, was het parool en het gevolg was dat Henri Desgrange de merkenploegen afschafte en overstapte op landenploegen.
Het werd een groot succes voor de Fransen, want in de periode van 1930 tot en met 1939 leverde de ingreep van Desgrange maar liefst vijf Franse overwinningen op. Achtereenvolgens André Leducq, Antonin Magne, weer Leducq, Georges Speicher en andermaal Magne.
Ze hadden die plaquette voor De Waele eigenlijk in het kantoor van Desgrange moeten hangen en één letter moeten veranderen en een woord toevoegen: 'Verzekering tegen de Vlaamse Vorst'..
Maurice De Waele overleed op 14 februari 1952 op 55-jarige leeftijd.

27-12-2016