Maurice DE MUER

Geboortedatum: 4 oktober 1921
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 04.03.2012

Maurice De Muer was een vrij onbekende Franse renner uit de jaren veertig en vijftig. Ik zou hem dan ook niet als de jarige van de dag hebben gekozen als zijn carrière als succesvol ploegleider niet parallel had gelopen met een van de succesvolste Nederlandse renners uit de wielerhistorie.
Het is tijdens de carrière van Jan Janssen niet geheel in Nederland uit de verf gekomen hoe belangrijk De Muer voor Jan’s ontwikkeling is geweest. Dat komt hoofdzakelijk omdat bij zijn belangrijkste zege – de Tour de France van 1968 – Ab Geldermans zijn ploegleider was.
Ik ken De Muer dan ook hoofdzakelijk uit de verhalen die Jan mij vertelde tijdens de totstandkoming van zijn biografie in 2001. Janssen was toen nog altijd idolaat van zijn vroegere ploegleider die van 1963 tot en met 1971 zijn baas was.
De Muer werd in 1943 beroepsrenner. Geen gelukkige tijd zo midden in de oorlog om prof te worden, lijkt me. Ik weet daarom niet zo goed welke waarde ik moet toekennen aan zijn zege in 1944 in Paris-Camembert, een koers die in de jaren vijftig ook eens door Arie den Hartog is gewonnen.
In ieder geval heeft de Noord-Fransman toch de beroemdheid gehaald, zij het niet als renner maar als ploegleider. Volgens Janssen de beste van zijn tijd.
Een geslepen baasje was hij, die in tegenstelling tot tijdgenoten als Kees Pellenaars en Lomme Driessens niet van een harde aanpak uitging, maar van een psychologische. Hij kon zijn renners hard aanpakken, maar liet ze altijd in hun waarde. Hij had de gave ze op een speciale manier te prikkelen waardoor ze vaak tot grootse prestaties kwamen.
Toen in 1968 bierbrouwer Pelforth zich uit de wielrennerij terugtrok, omdat reclame maken voor alcoholische dranken in Frankrijk werd verboden, kreeg De Muer met zijn hele ploeg onderdak bij BIC, de sterkste Franse ploeg van dat moment.
Daar werd hij tweede ploegleider achter Raymond Louviot. Die verongelukte kort daarna en zo werd De Muer de eerste man. Wat op foto 2 duidelijk is te zien. Janssen was toen al in zijn nadagen en daarom focuste De Muer zich helemaal op Luis Ocaña.
Die won de Tour van 1973 en zo kwam De Muer alsnog met een Tourwinnaar thuis. Het heeft hem namelijk altijd gespeten dat hij Janssen in 1968 moest afstaan aan de Nederlandse Tourploeg, omdat dat jaar de landenformule weer van stal was gehaald.
Uiteraard heb ik in 2001 ook De Muer benaderd om hem telefonisch het een en ander te vragen over zijn jaren van samenwerking met de Nederlandse Tourwinnaar.
Hij woonde toen in Seillans in de provence, waar hij als Nordiste in zijn laatste levensjaren was gaan wonen om van het milde klimaat te genieten. Hij was bereid te praten. Maar helaas niet om ook maar iets van waarde te zeggen.
Meer dan de mededeling dat Janssen een groot coureur was met wie hij jaren heel vruchtbaar had samengewerkt, kwam hij niet. Maar dat wist ik al. Soms moet je ook niet te veel van een interview verwachten.
Maurice De Muer overleed op 4 maart 2012 op negentigjarige leeftijd.

04-10-2016