Maurice DE BOEVERE

Geboortedatum: 23 september 1920
Geboorteland: België
Overleden op: † 10.06.2005

Maurice De Boevere was in de Tweede Wereldoorlog beroepsrenner en van 1948 tot en met 1951 ook nog. Ik kan geen enkele uitslag van hem vinden, maar toch was de Antwerpenaar om twee redenen tot een eind in de jaren zeventig een grote meneer.
Hij had in Antwerpen een racespeciaalzaak, waar hij in de jaren na de oorlog spullen verkocht waar in Nederland moeilijk aan te komen was. Tal van renners uit Brabant, Limburg en Zeeland, maar ook uit Amsterdam, fietsten daarom regelmatig naar Antwerpen.
Ze kochten er tubes en van die mooie geblokte sportkousen die ze onder de knickerbocker droegen de toen gebruikelijke kleding om te gaan trainen. Een dikke wollen trui met hoge kraag en een alpinopet completeerden de outfit. Iedere zichzelf respecterende renner droeg in die tijd kleding van het merk Alex Sport.
Bij het grote publiek is De Boevere vooral bekend geworden als dernygangmaker. Hij was jarenlang de vaste entraineur van Gerrit Schulte en daarna van Peter Post. Het duo Post-De Boevere verbeterde in de jaren zestig met regelmaat alle records die er achter de derny te behalen waren.
De Boevere was als gangmaker ook jarenlang actief in Bordeaux-Parijs, de monsterkoers die grotendeels achter de derny werd afgelegd. Na het afscheid van Post heeft De Boevere nog jaren met andere renners gereden, onder meer met Theo Verschueren de in Zeeuws Vlaanderen geboren Belgische renner.
Zijn toenmalige collega Noppie Koch omschreef hem eens als een fanatiek baasje die heel kien was op zijn materiaal. Daar mocht niks aan mankeren en dat ding liep dan ook altijd als een naaimachientje.
Maurice De Boevere werd geboren op 23 september 1920 en hij overleed vandaag precies dertien jaar geleden. Op zijn begrafenis in Zomergem wemelde het van de kampioenen die nog met hem gereden hadden.
Onder hen natuurlijk Peter Post, maar ook Eddy Merckx en zijn schoonvader Lucien Acou. Wie enigszins een idee heeft van de toenmalige agenda van d'n Eddy zal daaruit afleiden dat De Kannibaal warme gevoelens moet hebben gehad voor De Boevere.

10-06-2018