Matti BRESCHEL

Geboortedatum: 31 augustus 1984
Geboorteland: Denemarken

De Deense wielrenner Matti Breschel kwam in 2005 het profpeloton binnen met de reputatie een groot talent te zijn. Nu twaalf jaar later mogen we vaststellen dat die verwachting niet helemaal is bewaarheid.
Hij is absoluut geen slechte renner, reed vanaf 2005 steeds voor grote ploegen, maar een toprenner is hij niet geworden. Hij is als allrounder, die van alle markten thuis, maar de eindzege in 2014 in de Ronde van Luxemburg is zijn belangrijkste overwinning.
De in Ballerup geboren coureur moet het op zijn erelijst vooral hebben van het winnen van etappes. De meeste is de kleinere rondritten met een uitschieter in de Ronde van Spanje van 2008.
Zijn sprint is zijn sterkste wagen, maar hij kan tot op zekere hoogte ook redelijk klimmen en heeft een aardige tijdrit in de benen.
Vanwege die veelzijdigheid is het puntenklassement meestal zijn doel. Vier keer lukte het hem dit klassement te winnen. Twee maal in de Ronde van Luxemburg, één keer in de Ster Elektrotoer en één maal in de Ronde van Denemarken.
Hij werd in 2003 beroepsrenner en debuteerde onder de hoede van zijn vader, oud-renner Tom Breschel, bij Team PH, een kleine Deense ploeg. De kansen die hij daar kreeg in kleine rondritten benutte hij volledig.
Daarmee reed hij zich in de kijker bij zijn beroemde landgenoot, Bjarne Riis, in 2005 teammanager en ploegleider van CSC-Saxobank. Hij beschaamde het vertrouwen dat die in hem stelde niet en behaalde een aantal mooie ereplaatsen.
Zijn ontwikkeling werd behoorlijk geremd door de bijna-doodsmak die hij in 2006 maakte in de Driedaagse van West-Vlaanderen, waar hij in volle spurt in botsing kwam met Robbie McEwen. Daarbij brak hij twee ruggewervels en dat kostte hem zijn volledige seizoen.
Na zes jaar bij CSC-Saxobank, verkaste hij in 2011 naar Rabobank. Daar werd veel van de Deen verwacht, maar het viel tegen. In de twee jaar bij de Nederlandse formatie won hij twee etappes in de Ronde van Denemarken en eentje in de Ronde van Burgos.
Zijn hele carrière overziend heeft hij als eendagsrenner geen potten gebroken, als is het winnen van Dwars door Vlaanderen een van zijn mooiste zeges. Maar verder is er alleen een derde plaats in Gent-Wevelgem.
Natuurlijk mogen ook zijn twee podiumplaatsen bij het WK niet vergeten worden. In 2008 was hij derde achter Alessandro Ballan en Damiano Cunego en in 2010 tweede achter Cadel Evans.
Na twee jaar bij Rabobank keerde hij terug naar Riis, al heette de ploeg inmiddels Team Saxo-Tinkoff. Nadat Riis de ploeg na onenigheid met de excentrieke Russische multimijonair had verlaten, bleef Breschel nog twee jaar in Russische dienst.
Vorig jaar reed hij voor Cannondale-Drapac en dit jaar rijdt hij in het lichtblauw van Astana. Matti Breschel viert vandaag zijn 33ste verjaardag.

31-08-2017