Matthias KESSLER

Geboortedatum: 16 mei 1979
Geboorteland: Duitsland

In de jaren negentig zat het Duitse wielrennen op een hoogtepunt met renners als Jan Ullrich en Erik Zabel als boegbeelden. Er was ook een sterke Duitse ploeg met telefoniegigant T-Mobile als sponsor. Dat het achteraf ook een dieptepunt bleek te zijn, werd pas later duidelijk toen in 2007 diverse renners bij onze oosterburen gingen bekennen dat het allemaal niet zo netjes was geweest.
De meeste van die Duitse toprenners van toen waren Ossies, zoals inwoners uit de voormalige DDR worden genoemd, die de laatste invloeden van een door de overheid gesanctioneerde verdorven dopingcultuur hadden meegekregen. Of ze het daardoor minder nauw namen zou ik niet weten.
Matthias Kessler, de jarige van vandaag, kwam in 2000 bij T-Mobile nadat hij in 1999 Duits kampioen bij de beloften was geweest en een derde plaats bij het WK in die categorie had bevochten. Geboren in Neurenberg is hij een echte Wessie, zoals inwoners van de voormalige bondsrepubliek West-Duitsland worden genoemd.
Met zijn brede gedrongen gestalte en zijn bokserskop leek hij veel ouder dan hij was en hij was ook bepaald geen sierlijke renner. Hij was meer een knokkerstype, een stoemper die een sterke finale kon rijden, maar tactisch nog wel eens blunderde. Overigens niet in zijn wedstrijden, de Waalse klassiekers en de Amstel Gold Race. Daar was hij een coureur om rekening mee te houden.
Toch heeft hij nooit een van zijn favoriete koersen gewonnen en een derde plaats in de Waalse Pijl van 2004 was zijn beste prestatie. In de Amstel Gold Race kwam hij nooit op het podium en daarom was het een grote voldoening toen hij in 2007 in de Tour de etappe naar Valkenburg won en op de Cauberg zijn slag sloeg.
Een mooie zege van der Pittbull, zoals hij door zijn collega’s werd genoemd. Om nog even terug te komen op zijn derde plaats bij het WK voor beloften 1999 in het Italiaanse Verona, vind ik het altijd leuk om zo´n oude uitslag nog eens na te lopen op zoek naar namen van renners die er een geslaagde profcarrière op hebben laten volgen.
Van de beste tien van toen zijn dat behalve de jarige van vandaag zijn dat Luca Paolini (2e), Kim Kirchen (4e) en Björn Leukemans (6e). Van wereldkampioen Leonardo Giordani is echter weinig meer vernomen. Hij sleet zijn profjaren hoofdzakelijk bij ProContinentale ploegen en zijn erelijst past op de achterkant van een postzegel.
Maar terug naar Kessler. In 2000 werd hij prof bij Telekom en hij bleef bij die Duitse topformatie al ging die in 2004 T-Mobile heten. Zelfde club, andere naam. In 2007 stapte hij over naar Astana om er zijn laatste jaren te slijten, hopend nog op een mooi succesje.
We zouden echter nog meer van hem horen dan hij zelf zal hebben gedacht. Op 24 april van dat jaar werd op de dag voor de Waalse Pijl bekend dat Matthias positief had getest op testosteron en wel met een waarde die 21 keer hoger was dan toegestaan.
Hij werd door Astana ontslagen en voor twee jaar geschorst, maar was vast besloten om als dertig plusser na de schorsing een comeback te maken. Het is er niet van gekomen. Begin januari 2010, het jaar dat hij weer mocht, overkwam hem in de training een bizar ongeluk. Een overstekende kat raakte tussen zijn voorwiel en voorvork bekneld en Matthias maakte een driedubbele salto voorwaarts en landde op zijn hoofd.
Hij werd in allerijl naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij in kritieke toestand wekelnalng op in intensive care werd verpleegd. Het is goed gekomen, maar de voorgenomen comeback kon hij vergeten. Ik weet niet in welke toestand hij nu verkeert, maar wel dat hij vandaag zijn 39ste verjaardag viert.

16-05-2018