Mathieu SONNEMANS

Geboortedatum: 6 januari 1931
Geboorteland: Nederland

Matthieu Sonnemans uit Geldrop was in het begin van de jaren vijftig een topamateur. Hij wilde als kind graag voetballen maar zijn vader zag liever dat hij coureur werd. Zo maakte hij op zeventienjarige leeftijd zijn opwachting bij de nieuwelingen.
Zijn materiaal was niet veel soeps, want vader Sonnemans was stratenmaker van beroep en die had de guldens niet op de rug groeien. Matje was direct een jongen die zich liet zien, hoewel hij vaak het eind van de koers niet haalde omdat er weer wat aan zijn fiets mankeerde.
Een oudere wielrenner die er bij de amateurs niet veel van bakte besloot met koersen te stoppen en in plaats van zijn fiets te verkopen gaf hij zijn mooie paarse exemplaar in bruikleen aan dat boertje uit Geldrop dat barstte van de ambitie om n’n goeie coureur te worden.
Op die fiets won hij prompt de Ronde van Valkenswaard, zijn eerste zege en nog altijd zijn mooiste. “Ik reed ze allemaal op een ronde”, vertelde hij me in 2013.
Bij de amateurs sloot hij een verbond met Jules Maenen uit Valkenswaard en Leo van de Brand uit Schijndel, twee toppers in die tijd. Ze reden nooit tegen elkaar en vormden als drie dorpsjongens een behoorlijk tegenwicht tegen de sterke mannen uit de stad Eindhoven.
Matje won regelmatig in die jaren en behaalde talloze ereplaatsen. Altijd reed hij prijs en door de prijzen te gelde te maken, kon hij het hoofd aardig boven water houden. Daarom werd hij geen beroepsrenner, maar koos hij voor de categorie der onafhankelijken, zodat hij zowel bij de profs als bij de amateurs kon koersen.
Bij de amateurs zette hij zijn leventje als veelwinnaar gewoon voort, maar bij de beroepsrenners stuitte hij op de combientjes die de echte profs maakten om de spoeling niet te dun te maken.
Materiaal was duur en toen hij bij de Acht van Chaam door zijn fiets zakte, stond het huilen hem nader dan het lachen. Zijn supporters die bij iedere koers in grote getale aanwezig waren gingen met de pet rond, maar het was niet genoeg voor een nieuwe fiets.
Onder het publiek bevond zich ook Nol van Herk, een fietsenmaker uit Veldhoven die op bestelling ook wel eens een racefiets bouwde. Hij zag in de altijd vrolijke en slagvaardige coureur een mogelijkheid om reclame voor zijn zaak te maken en construeerde gratis een fiets voor hem.
In een truitje met de letters AVH (de initialen van zijn weldoener) erop werd de carrière voortgezet tot hij er in 1958 een punt achter zette. Zijn mogelijkheden om een goed verdienende prof te worden waren beperkt en daarom ging hij werken als los werkman.
Hij heeft in zijn jeugd niet veel schoolopleiding gehad, maar hij slaagde er toch in twee meestertitels te behalen. Die van badmeester in een zwembad in Eindhoven en één als ijsmeester van de kunstijsbaan in de Lichtstad.
Zo bleef de wielrenner toch in de sport en kijkt hij terug op een prachtig leven en voelt hij zich een bevoorrecht mens. Met veel trots herdenkt hij zijn ouders die het allemaal voor hem mogelijk hebben gemaakt.
Matje Sonnemans viert vandaag bij leven en welzijn zijn 87ste verjaardag.

06-01-2018