Mathias CLEMENS

Geboortedatum: 8 augustus 1915
Geboorteland: Luxemburg
Overleden op: † 24.11.2001

Het kost meestal geen moeite om voor deze rubriek een jarige te vinden waar een kort stukje over te schrijven is. Maar een paar keer per jaar lukt dat niet en moet ik gaan improviseren. Een lege plek is geen optie en daarom heb ik een achterdeurtje waar ik nooit tevergeefs ga zoeken. Dat is de heiligenkalender, want het wielrennen is een katholieke sport.
Omdat ik voor het stukje van vandaag in de database van jarigen en overledenen geen naam vond die aan de voorwaarden voldeed, vond ik in de lijst van naamdagen van heiligen de naam Clemens Maria Hofbauer, een in Tsjechië geboren kloosterling uit de achttiende eeuw, die door de paus van Rome ooit heilig is verklaard.
Met die achternaam kan ik niet zoveel maar via die eerste voornaam van de man kom ik terecht bij de Luxemburgse broers Mathias en Pierre Clemens, die net voor en net na de Tweede Wereldoorlog bekende renners waren en in eigen land zeer populair.
Ze scheelden twee jaar en het waren beide goede renners, die in ongeveer dezelfde wedstrijden furore maakten. Zoals de Tour de France, waar ze allebei vier keer in van start gingen. Niet zoveel maar zoals gezegd haalde de oorlog een dikke streep door hun carrière.
Mathias werd in de Tour zevende, vierde en vijfde, won een etappe en viel maar één keer uit. Pierre bereikte twee van de vier keer Parijs niet, maar de overige keren werd hij vierde en twintigste. Mathias won de Ronde van Luxemburg maar liefst vijf maal en was twee keer kampioen van zijn land.
Eigenlijk drie keer, want hij ook eens de beste van zijn land in het veldrijden. Pierre mocht de Luxemburgse kampioenstrui maar één keer dragen en scoorde in de ronde van zijn land twee keer een tweede en één keer een derde plaats. Vanwaar die verschillen?
Het noodlot had de broers uitverkoren om heel verschillend behandeld te worden. Pierre was de talentvolste van de twee en ook de oudste, maar was de grootste pechvogel. Mathias daarentegen ging het altijd voor de wind en dat komt ook tot uitdrukking in zijn erelijst. En ook in de leeftijd waarop ze zijn gaan hemelen. Waar Pierre maar vijftig jaar werd, daar bereikte Mathias de leeftijd van 86 jaar.
Nadat hij bij zijn debuut in de Tour de France keurig vierde was geworden, raakte Pierre een jaar later betrokken bij een zware valpartij die hem ruim een half jaar uit competitie hield. Zijn carrière leek ten einde, maar hij kwam terug. In 1939 werd hij in de Ronde van Zwitserland door een auto omvergereden en andermaal duurde het vele maanden voor hij weer op kon stappen, maar toen was het oorlog.
Zijn vroege dood was eveneens een geval van morbide pech toen hij van het balkon van zijn woning in Bettembourg viel en dood bleef liggen. Mathias was toen volksvertegenwoordiger en zat in het parlement in de stad Luxemburg.
Vier jaar later in 1967 was Mathias weer present in de Tour de France. Als ploegleider van de Luxemburgse ploeg, omdat de Tour na vijf jaar merkenploegen ineens weer door landenploegen werd betwist.
Zo is het Mathias en Pierre Clemens in hun levens ongeveer vergaan, maar ze maken beide in de Luxemburgse wielerhistorie deel uit van die zo geweldige generatie van rond de Tweede Wereldoorlog. Met namen als Jean Goldschmit, Marcel Ernzer, Jempy Schmitz, Willy Kemp, Bim Diederich en als laatste natuurlijk Charly Gaul, de Engel van het Hooggebergte.
En zo is mijn stukje weer klaar met dank aan de heilige Clemens Maria Hofbauer.

15-03-2018