Martin VAN GENEUGDEN

Geboortedatum: 21 januari 1932
Geboorteland: België
Overleden op: † 08.07.2014

Een klasbak deze coureur uit Belgisch Limburg. Hij had veel inhoud en was snel. Hij won in zijn loopbaan maar liefst 204 bloementuilen in zeer uiteenlopende wedstrijden.
Hij was goed in eendagskoersen, maar ook in rondritten. Hij won zes etappes in de Tour de France en hij excelleerde ook enkele malen in Bordeaux-Parijs, de monsterrit die hij helaas niet op zijn palmares heeft staan.
Zijn belangrijkste overwinning in eigen land was zijn zege in Dwars door België in 1962. Een loodzware koers met bijna uitsluitend karakterrenners op de erelijst.
Van Geneugden was een vrolijke man, die altijd positief in het leven heeft gestaan. Hij maakte echter de fout om na zijn carrière te gaan kotsen. Hij bracht een aantal verhalen naar buiten over dopinggebruik en dat kon je in die tijd beter niet doen.
Dan werd je door de wielerkerk volgens de regels van de omerta geëxcommuniceerd. Als je dan zonodig moet praten doe het dan als actief renner en vergeet daarbij dan niet je eigen rol, wordt dan altijd gezegd.
Maar dat heeft Van Geneugden nooit gedaan, waardoor hij voor veel van zijn tijdgenoten persona non grata werd.
Hij zat er niet mee, want hoewel zijn gezondheid hem de laatste jaren van zijn leven in de steek liet, was de Genkenaar tot het eind toe een goedlachse man en in eigen streek een graag geziene gast in forums bij sportbijeenkomsten.
De laatste keer dat hij in het nieuws kwam was een paar jaar voor zijn dood toen hij als lijstduwer op de kandidatenlijst stond van de politieke partij PVDA bij de gemeenteraadsverkiezingen.
Snel was hij niet meer, want hij bewoog zich voort met een stokje, maar de gulle lach had weinig aanmoediging nodig om vol door te breken.
Martin Van Geneugden overleed op 8 juli 2014. Hij werd 82 jaar.

21-01-2017