Martin VAN DEN BOSSCHE

Geboortedatum: 10 maart 1941
Geboorteland: België

Al weer jaren geleden verscheen in België het boek ‘De mannen achter Merckx’. Het is een eerbetoon aan de knechten van de grootste Belgische renner aller tijden.
Het gaat over zijn trouwe vazallen die hem jarenlang optimaal steunden. Zij deelden in zijn succes, ze werden goed betaald, en wisten dat de Kannibaal altijd voor ze zou zorgen. Hun eigen erelijst bleef echter beperkt.
Ik heb vaak gedacht: wat zijn dat voor mannen? Merckx koos geen koekenbakkers uit om hem te assisteren, want het waren stuk voor stuk klasbakken. Ze hadden in potentie allemaal een prachtige palmares kunnen realiseren.
Ze kozen heel bewust voor een bestaan in de schaduw. Geen lui leventje, want er moest voor iedere overwinning van d’n Eddy keihard gebuffeld worden.
Een van de beste van de mannen achter Merckx was Martin Van Den Bossche. Een sterk ronderenner en een heel goede klimmer. In potentie een rondewinnaar, voor wie goed naar hem gekeken heeft.
Hij was een klasbak, maar zijn erelijst vermeldt slechts een enkele overwinning in kleinere koersen, een vierde plaats in de Tour van 1970 en een derde in de Giro in hetzelfde jaar.
Hoe ver zou hij gekomen zijn als hij voor zijn eigen carrière had gekozen? We zullen het nooit weten, maar ik denk dat het er niet was uitgekomen.
Het zijn veel meer factoren die de kampioen maken dan alleen de benen. Martin Van Den Bossche deed als renner misschien niet eens zo veel onder voor zijn patroon, maar hij miste diens verschroeiende eerzucht, dadendrang en leiderscapaciteiten.
Tekenend voor de mannen van Merckx is dat ze voor het merendeel bij hun wielerpatroon in dienst traden, toen die na zijn loopbaan een fietsenfabriek begon.
Er zijn in de wielerhistorie vele goede knechten, maar er zijn maar weinig echte vedetten. En daar heeft iedereen vrede mee. Niemand heeft Martin Van Den Bossche dan ook ooit horen klagen.
Ook niet over het feit dat hij vandaag al weer 76 jaar wordt.

10-03-2017