Martin SCHALKERS

Geboortedatum: 5 april 1962
Geboorteland: Nederland

Martin Schalkers is waarschijnlijk de meest onbekende van alle 251 Tourrenners die ik biografisch heb vastgelegd in mijn drie boeken over de geschiedenis van Nederland in de Tour de France. Henk Steevens zijn ploegleider bij de amateurs zei dan ook over hem: “Martin had een talent om niet op te vallen.”
Hij was dan ook een a-typische wielrenner, die een beetje toevallig wielrenner was geworden. Voor de meeste renners is wielrenner zijn iets waar ze al van droomden voor ze het werden. Bij Martin was het toeval. Toen hij op de mts studeerde had hij een racefiets aangeschaft.
Niet om wielrenner te worden, maar om er mee naar school te gaan en in zijn vrije tijd wat te gaan trimmen. Tot een vriend van school die aan wielrennen deed hem een keer meenam nar wielervereniging De Bollenstreek.
Het is aan zijn doorzettingsvermogen te danken dat hij bleef gaan, want de eerste kennismaking was niet hoopgevend. In zijn eerste clubkoersje ging hij hard onderuit en hij lag helemaal open. Maar toen alle wonden waren genezen ging hij weer.
Zonder succes, want winnen was er lang niet bij. Toen hij in dienst moest werd hem gevraagd wat zijn hobby’s waren en toen dat na enig nadenken de wielersport bleek te zien, kreeg hij prompt een uitnodiging van majoor Beljaars, leider van de militaire ploeg die aan diverse amateurwedstrijden, als Olympia’s Tour meedeed. Die had kennelijk wat te weinig renners.
Martin kreeg direct alle tijd om te trainen en hij ging met sprongen vooruit. Zijn grootste kwaliteit was het aankomen, maar hij was niet zo rap dat hij de overwinningen aaneenreeg. Maar hij behaalde wel veel ereplaatsen en zo kwam hij na zijn diensttijd in een goede ploeg terecht.
Dat was Driessen-Optilon van Henk Steevens. Toen die door Cees Priem werd gevraagd om zijn assistent te worden bij TVM en wilde weten of hij wat goede amateurs kon meenemen die in de ploeg zouden passen, viel de naam van de renner uit Katwijk. Voor hij het wist was Martin Schalkers beroepsrenner.
Hij heeft vijf jaar in dienst van TVM gereden en in die tijd twee keer de Ronde van Italië gereden en een keer de Tour de France. Hij heeft ze alle drie uitgereden, ook al was het soms erg moeilijk. Maar hij was een goede kracht voor de ploeg en het klassement totaal niet belangrijk.
Hij bemerkte al gauw dat hij niet het karakter had om als renner grenzen over te gaan, zoals Hennie Kuiper en Adrie van der Poel dat konden. Renners die hij om die eigenschap zeer bewonderde Dat zou hij nooit kunnen, stelde hij vast. Zijn inbreng was zijn beschikbaarheid voor de ploeg, een taak waarom hij zeker is gewaardeerd.
In 1991 werd hij – zoals hij dat zegt – door Priem geloosd. Op een niet al te nette manier, vindt hij. Maar zo zat de wielerwereld in elkaar en dat was zijn wereldje niet. Hij was ook niet het type om daar met een grote bek tegenin te gaan.
Hij stond op straat en na wat korte verbintenissen merkte hij dat ze in het bedrijfsleven niet op hem zaten te wachten. Hij had een technische opleiding afgemaakt en na een baan in een fabriek waar weegtoestellen voor industriële processen worden gemaakt en het maken van schaalmodellen voor ruimtevaartprojecten was hij ineens werkloos en te oud om nog makkelijk aan de bak te komen.
Zijn vrouw Regine heeft haar eigen praktijk als fysiotherapeute en acupuncturiste en zo werd Martin huisman. Stofzuigen, wassen, strijken, boodschappen doen, naast een eigen winkeltje waarin hij zijn werktijden zelf kan bepalen. Het begon klein, maar ...
Een van de grote hobby’s in deze tijd is autoracen op circuits. Niet op Zandvoort, Hockenheim of Francorchamps maar op zolder. In miniatuur met autootjes die tegen een stootje kunnen en regelmatig uit de bocht vliegen. Die zijn dan vaak niet meer bruikbaar.
Tenzij je ze naar Martin brengt, die ze kundig repareert, onderdelen vervangt en als die niet meer te koop zijn ze zelf maakt. Koekel zijn naam maar en je komt op zijn site in een wereld waar je geen weet van hebt.
In die wereld valt hij wel op, want hij heeft het razend druk. Zo druk dat het eten soms niet op tafel staat als Regine van haar werk thuiskomt. Maar gelukkig heeft ook Katwijk een afhaalchinees. Martin Schalkers viert vandaag zijn 56ste verjaardag. Van harte Martin.

05-04-2018