Martin EARLEY

Geboortedatum: 15 juni 1962
Geboorteland: Ierland

De Ier Martin Earley koerste in de periode dat ook zijn beroemde landgenoten Sean Kelly en Stephen Roche actief waren. De uit Clonsilla, een voorstad van Dublin, afkomstige Earley was beroepsrenner van 1985 tot en met 1996.
Hij reed voor ploegen als Fagor, KAS, de Nederlandse PDM-ploeg en Festina. Geen toprenner zoals zijn beroemde landgenoten, maar toch in staat dankzij een scherp eindschot ritten te winnen in de rondes van Italië, het Baskenland, de Vaucluse en Galicië.
In 1994 was hij in de strijd om de Ierse nationale kampioenstitel de sterkste. Een klein mannetje met een opvallend grote bril, maar dat was mode in die tijd, was vooral in het peloton aanwezig om Sean Kelly bij te staan.
Van de Spaanse ploeg KAS transfereerden ze in 1989 samen naar PDM, na een slimme manoeuvre van Jan Gisbers, die Kelly al enkele jaren op zijn verlanglijstje had staan. De Ierse importeur van cassettebandjes zwoer bij een ander merk en toen Gisbers blufte dat de nationale held Kelly het volgende jaar bij PDM zou rijden, kon PDM een contract afsluiten voor de Ierse markt.
Kelly kon vervolgens geen nee zeggen tegen een lucratieve aanbieding op voorwaarde dat ook Earley een contract kon tekenen bij de Nederlandse ploeg, gesponsord door PDM destijds internationaal marktleider van videobanden en cassettebandjes.
Er stonden in 1989 vier Ieren aan de start van de Tour de France. Stephen Roche en zijn meesterknecht Paul Kimmage in de Fagor-ploeg en Kelly en Earley namens PDM. Een ploeg met grote namen, want behalve Kelly zaten ook de Mexicaan Raùl Alcala en de Nederlanders Steven Rooks, Gert-Jan Theunisse en Jean-Paul van Poppel dat jaar in de formatie van Jan Gisbers.
In de zevende rit kwamen kwamen Kelly en Alcala broederlijk midden in het peloton ten val en na een spartelend verblijf in een greppel, was het Earley die het tweetal in één gereden streep naar het peloton terugbracht.
Een dag later werd hij als bewaker van het ploegbelang meegestuurd toen de Fransman Caritoux en de Australiër Wilson op avontuur gingen op weg naar Pau, vaste etappeplaats in de Tour. Er kwam nog een Fransman (Louviot) bij en het tempo zat er goed in.
In het peloton kwam de jacht op de vier door tegenstrijdige ploegbelangen pas laat op gang en in de straten van Pau had het leidende kwartet nog maar een minuutje voorsprong over. Het was Louviot die demarreerde en honderd meter pakte. Caritoux en Wilson kromden de rug en de Fransman van Z-Peugeot werd teruggehaald.
De ruggen konden worden gestrekt, om direct daarna nog dieper gekromd te worden toen Earley uit het wiel demarreerde en het beslissende gaatje sloeg. Met vier seconden voorsprong op Eric Caritoux zeilde de Ier even later dolgelukkig over de streep.
Zijn mooiste overwinning was een feit. Na zijn actieve carrière op de racefiets stapte hij nog over op de mountainbike en was in die sport nog enkele jaren actief, alvorens geheel te stoppen.
Als het goed is dan viert Martin Earley vandaag zijn 56ste verjaardag.

15-06-2018