Martijn KEIZER

Geboortedatum: 25 maart 1988
Geboorteland: Nederland

Martijn Keizer werd vandaag precies 29 jaar geleden geboren in Muntendam in Oost-Groningen. Geen streek waar veel wielrenners vandaan komen en met Tom-Jelte Slagter en Bauke Mollema houdt hij op het hoogste niveau de eer van Groningen hoog.
Dat hoge niveau is voor hem een plaats in de ploeg lottoNL-Jumbo waar hij sinds februari 2014 voor uitkomt. Hij kreeg zijn opleiding als belofte bij Rabobank en werd prof bij Vacansoleil, de ploeg die helaas niet meer bestaat.
Hij is niet zo bekend bij het grote publiek als zijn provinciegenoten en dat wordt onder andere veroorzaakt door het feit dat hij de Tour de France nooit heeft gereden. Of het er nog van komt is de vraag, maar hij zou er zeker niet in misstaan.
Hij is een harde werker en volgers van de Giro d’Italia herinneren zich Martijn zeker van de vele ontsnappingen waar hij bij betrokken was. In de Giro van 2012 zat hij zelfs zes keer in een lange ontsnapping.
Die leveren de laatste decennia zelden etappewinst op, omdat aan dit soort lange exploiten meestal vlak voor het eind door de sprintersploegen een eind wordt gemaakt. Eén keer hield het stand en spurtte hij naar een achtste plaats. Van de twaalf, want Martijn is geen Cavendish.
Wel een goede ploegmaat, maar dat wordt niet altijd opgemerkt. Toen Vacansoleil ophield te bestaan moest hij noodgedwongen genoegen nemen met een contract bij een continentalploeg.
Omdat hij redelijk kan tijdrijden en ook bergop zijn mannetje staat, werd hij gelukkig opgemerkt door Belkin, de ploeg die is voortgekomen uit de restanten van Rabobank.
Zo kwam hij als renner met een omweg terug in de WorldTour categorie en daar is hij onopvallend een belangrijke pijler in de ploeg die nu lottoNL-Jumbo heet.
Ik gok erop dat hij in mei aanstaande voor de zesde keer van start gaat in de Ronde van Italië, maar ik weet zeker dat hij vandaag zijn verjaardag viert. Martijn, hartelijk gefeliciteerd!

25-03-2017