Mario BECCIA

Geboortedatum: 16 augustus 1955
Geboorteland: Italië

Bij de Nederlandse Raleigh-ploeg zaten ze zich in 1980 al rijk te rekenen. Na Paul Wellens en Wilfried Wesemael zou Joop Zoetemelk als derde lid van de succesploeg van Peter Post op rij de Ronde van Zwitserland op zijn naam gaan schrijven.
Weliswaar hadden de Zwitser Joseph Fuchs en de Italiaan Mario Beccia ook nog kansen, maar Joop zou het wel klaren tegen die twee. Het liep anders, want in de rit van Mendrisio naar Glaris reed de kleine Mario Beccia iedereen op een hoop.
De kleine man pakte de leiderstrui die hij daarna niet meer af zou staan. Het klimmertje van nauwelijks anderhalve meter hoogte reed ruim twee minuten weg van Fuchs en nam nog een dikke minuut meer afstand van Zoetemelk.
In de resterende twee ritten was er voor de Italiaan geen vuiltje meer aan de lucht en in Zürich werd hij als verdiende winnaar gehuldigd. Het zou de belangrijkste overwinning worden op de erelijst van het in Troia geboren manneke.
In de Giro bouwde hij een mooie reeks op met achtereenvolgens een negende, een zesde, nog een zesde, een twaalfde, een zevende, een vierde, een negende, een twaalfde en een veertiende plaats in het eindklassement, plus vier etappeoverwinningen in bergritten.
Ook zijn zege in de Waalse Pijl van 1982 behoort tot de diamanten in zijn kroon waar ook enkele parels van Italiaanse semi-klassiekers een plaats hebben gevonden.
Beccia was prof van 1977 tot en met 1989 en zijn collega’s zagen hem ieder jaar een beetje kaler worden. Toen er nog slechts een haarrandje achter de oren langs liep, leek hij met zijn geringe gestalte en zijn ondeugende bruine oogjes op een replica van Danny De Vito.
Een jaar later herkende niemand hem meer en moest hij zich opnieuw aan iedereen voorstellen. Hij had zich een tapijttegel aangeschaft, ook wel bekend als een toupet.
Toen het peloton uitgelachen was liet hij op kop van het peloton zien dat het ding niet alleen goed vast zat, maar dat hij bergop nog steeds goed kon sleuren en zo werd zijn gedaanteverwisseling geaccepteerd.
Hij is zijn haarstukje altijd trouw gebleven, want als ploegleider van diverse formaties heeft hij na 1989 nog jaren met die cavia op zijn hoofd in de wielerwereld rondgelopen.
Als alles goed met hem is, dan viert Mario Beccia vandaag zijn 63ste verjaardag.

16-08-2018