Mario AERTS

Geboortedatum: 31 december 1975
Geboorteland: België

Mario Aerts uit Herentals is een van de betere klassementsrenners die België in de laatste twintig jaar heeft voortgebracht.
Hij komt voort uit de opleidingsploeg Topsport Vlaanderen 2000 van Roger Swerts. In dienst van deze bescheiden ploeg won hij de Grote Prijs Isbergues en het Circuit Franco-Belge. Zware koersen die de jonge Aerts goed aankon.
Hij kon redelijk goed bergop en men was dan ook niet verbaasd toen hij verrassend debuteerde in de Tour de France van 1999 waar hij tweede werd in het jongerenklassement.
Maar de progressie zette helaas niet door en hij was al min of meer voor het grote werk afgeschreven toen hij in 2002 de Waalse Pijl won. Het was zijn mooiste overwinning en tevens zijn laatste grote.
Van Lotto-Adecco transfereerde hij in 2003 naar Team Telekom, dat een jaar later T-Mobile zou gaan heten. In die cultuur voelde de rustige en bescheiden Vlaming zich niet echt thuis en het waren twee bedroevende seizoenen.
In 2005 was hij weer terug in Belgische dienst en wel bij zijn oude ploeg die nu Davitamon-Lotto heette. Hij reed dat jaar een anonieme Tour de France ver in de achterhoede en met zijn eindklassering als 106e zal hij zijn supporters niet blij hebben gemaakt.
Hij heeft in die Tour natuurlijk in dienst moeten rijden van zijn kopman Cadel Evans, maar iets van zijn grote mogelijkheden had ik wel willen zien.
Na de Tour reed hij in 2005 ook nog de Ronde van Spanje. Daarin eindigde hij als vijftiende, een prestatie die beter bij hem paste.
In 2007 reed hij in één seizoen alle drie de grote ronden. Zonder echte uitschieters in de daguitslagen werd hij twintigste in de Giro, zeventigste in de Tour en 28ste in de Vuelta.
Daarna werd het ieder jaar een beetje onopvallender, tot hij aan het eind van 2010 met de actieve wielersport stopte. Hij werd daarna ploegleider bij Lotto en is nu sportdirecteur van die ploeg, die nu Lotto-Soudal heet.
Mario Aerts viert vandaag zijn 42ste verjaardag. Met veel vuurwerk, uiteraard.

31-12-2016