Marinus VALENTIJN

Geboortedatum: 21 oktober 1900
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 03.11.1991

De palmares van zijn kleinzoon Jacques Hanegraaf (Jacques is met een kleindochter van hem getrouwd) ziet er heel wat indrukwekkender uit, maar Marinus Valentijn was een pionier.
Een baanbreker voor het Nederlandse wegrennen. In zijn tijd was wegrennen als onderdeel van de wielersport nog een ondergeschoven kindje.
Wedstrijden die niet op gesloten circuits werden verreden, waren verboden vanwege de blote armen en benen van de heren coureurs. Dat moest voor jonge meisjes verborgen blijven, want dat was natuurlijk je reinste zedenverwildering.
Pas na de Tweede Wereldoorlog is dat idiote verbod opgeheven en het is wellicht de oorzaak geweest dat Nederlandse wegrenners pas in de jaren vijftig internationaal aansprekende prestaties op de weg zijn gaan leveren.
Daarom was de typische rouleur Valentijn uit het Brabantse wielerdorp Sint Willebrord aangewezen op de kermiskoersen in België. Daar verdiende hij een goede boterham, evenals zijn generatiegenoot Cesar Bogaert uit St.Jansteen in Zeeuws-Vlaanderen.
Zij waren ook de eerste Nederlanders die aan klassiekers gingen meedoen. Ook werden ze afgevaardigd naar het wereldkampioenschap en Valentijn is de eerste Nederlander geweest die op het podium stond.
In 1933 werd hij derde en hij werd gehuldigd samen met wereldkampioen Georges Speicher en Antonin Magne, beide uit Frankrijk.
Marinus Valentijn was net als Bogaert en Jacques Hanegraaf twee keer kampioen van Nederland, want in 1932 en 1935 was hij in het NK de sterkste van allemaal.
Hij was in zijn jaren als actief wielrenner ook de enige inwoner van het straatarme dorp Sint Willebrord die aangifte moest doen voor de inkomstenbelasting. Hij werd dan ook door zijn dorpsgenoten gezien als een vermogend man.
Marinus is erg oud geworden en nog een hele rits van zijn nazaten heeft de wielersport beoefend, want voor wielertraditie moet je in de zuidwesthoek van Brabant zijn.
Marinus Valentijn overleed op 3 november 1991, twee weken nadat hij 91 jaar was geworden.

21-10-2017