Marino LEJARRETA ARRIZABALAGA

Geboortedatum: 11 mei 1957
Geboorteland: Spanje

Er bestaat in de wielersport geen onderscheiding of een regenboogtrui voor taaiheid en duurvermogen. Was dat wel zo geweest, dan zou Marino Lejarreta die meerdere keren hebben gewonnen.
Zijn bijnaam is dan ook Spaans riet, een materiaal dat buigt, maar nooit breekt. Dat werd ook gezegd van deze aan de Golf van Biskaye geboren renner.
Er zijn meerdere coureurs geweest die in één seizoen zowel de Tour, als de Giro en de Vuelta reden, zoals Alejandro Valverde in 2016. Marino deed het vier keer en hij reed ze allemaal uit.
Niet alleen om ze uit te rijden met een rangschikking ergens in de achterhoede, want net als Valverde reed hij bijna alle keren ook nog een goed klassement. Zoals in 1987 toen hij tiende werd in de Tour, vierde in de Giro en 34ste in de Vuelta.
In 1989 waren zijn resultaten respectievelijk vijfde, tiende en negentiende, in 1990 vijfde, zevende en 55ste en in 1991 53ste, vijfde en derde. Dus acht van de twaalf keer bij de eerste tien.
Marino Lejarreta heeft ook een keer een grote ronde gewonnen. Dat was in 1982 de Ronde van Spanje. Hij was niet alleen een goede klassementsrenner maar stond ook in eendagskoersen zijn mannetje. Zo won hij drie keer de Clasica San Sebastian.
Maar dat was voor eigen publiek en was hij toch vooral een ronderenner. Behalve de Vuelta won hij twee keer de Ronde van Catalonië en vier keer de klimtijdrit Montjuich. Kortom, een erelijst die klinkt als een klok, nog veel langer dan ik in dit stukje kan vermelden. In 1992 leek zijn loopbaan voorbij toen hij in de Grote Prijs Primavera ernstig ten val kwam.
De zwijgzame Marino was al 35 jaar, dus had hij als renner weinig toekomst meer. Toch was hij in september 1992 weer van de partij en dat leek een medisch wonder. Leek!
Het lichaam was dan wel hersteld, maar mentaal kon Marino het niet meer opbrengen. Na een maandje koersen maakte hij alsnog een eind aan zijn prachtige carrière die veertien jaar duurde.
Marino Lejarreta Arrizabalaga viert vandaag bij leven en welzijn zijn zestigste verjaardag.

11-05-2017