Marino BASSO

Geboortedatum: 1 juni 1945
Geboorteland: Italië

Ik weet niet of de familienaam Basso in Italië veel voorkomt, maar Ivan en Marino Basso zijn geen familie van elkaar. Ze hebben wel iets gemeen. Een slecht geweten.
Ondanks zijn mooie erelijst is Ivan de geschiedenis ingegaan als de renner die vals speelde, terwijl Marino een dubbele generatie eerder de Judasrol speelde in de ontknoping van het WK van 1972. Het verraad van Gap.
Dat WK werd verreden in en om dat Alpenstadje in Frankrijk. In de veertiende, van de te verrijden achttien ronden, ontstond op initiatief van Eddy Merckx een kopgroep van tien man.
Behalve Merckx waren dat de Belgen De Vlaeminck en Verbeeck, de Italianen Panizza, Dancelli, Bitossi en Basso, de Fransman Guimard, de Deen Mortensen en onze landgenoot Joop Zoetemelk.
Nadat Merckx twee keer was ontsnapt maar ook twee maal door Guimard werd teruggehaald, ging Franco Bitossi er in de laatste ronde met nog vier kilometer te gaan vandoor.
Bitossi was een sterke renner en het leek erop dat hij het ging halen. Maar in de laatste kilometer kwamen de achtervolgersheel dichtbij. Maar wie kon de laatste sprong nog maken?
Toch zeker geen landgenoot van Bitossi, want dat is bij wereldkampioenschappen niet de bedoeling. Maar de razendsnelle wegsprinter Marino Basso deed het wel.
Hij gaf alles en op vijftig meter voor de streep vloog hij over zijn worstelende landgenoot heen en ging juichend over de finish.
Het verraad van Gap was een feit en het werd hem niet in dank afgenomen. In plaats van uitbundig de achtste Italiaanse wereldtitel te vieren, maakte de Azzuri die avond in het hotel ruzie.
Ook Merckx had de pest in. Behalve om het feit dat hij niet gewonnen had, want daar hield hij niet van, misgunde hij het Basso, die in de vlucht geen enkele maal kop had gedaan.
En dat moest je bij Merckx niet flikken. Marino Basso is nu nog in de wielerwereld bekend als de fabrikant van superieure racefietsen in Vicenze.
Peter R. de Fiets heeft daar vast mog wel wat mooie plaatjes van en een bijzonder verhaal. Over de fietsen van Marino Basso, die vandaag zijn 71ste verjaardag viert.

01-06-2016