Marianne VOS

Geboortedatum: 13 mei 1987
Geboorteland: Nederland

De vraag die menigeen in dit Olympische jaar bezig houdt is: zal Marianne Vos weer op haar oude niveau zijn als op 5 augustus aanstaande de spelen in Rio beginnen? Al vanaf 2006 toen ze beroepsrenster werd, zijn we gewend dat ze per jaar minimaal een wereldtitel behaald. Of twee. Tot en met 2014 staan er inmiddels dertien wereldtitels op haar naam.
Plus achttien nationale kampioenschappen, vier Europese titels en twee gouden medailles behaald bij de Olympische Spelen. Al die zeges maken deel uit van de 331 overwinningen die al op haar naam staan.
Vorig jaar was het ineens over met de eindeloze stroom zegepralen. Marianne was verzadigd, Marianne was overtraind, hoorden en lazen we. Ze was oververmoeid, geblesseerd. Nadat ze jarenlang te veel hooi op haar vork had genomen, kreeg ze de rekening gepresenteerd.
Het was al merkbaar toen ze in februari 2015 voor de verandering eens geen wereldkampioen veldrijden werd. Ze haalde wel het erepodium waar ze zich wat onwennig met een bronzen plak stond te behelpen.
Het voelde niet lekker. Ze reed daarna nog diverse veldritten en gaf de hamstringblessure, waar ze al een poosje mee tobde, geen prioriteit. Onmachtig de enig juiste beslissing te nemen. Ze was immers Marianne Vos.
In plaats van een tandje terug, liet ze ineens weten ook aan mountainbiken te willen gaan doen. Ambitieus als ze is, wilde ze in die discipline mee doen aan de Europese Spelen in Azerbeidzjan. Een gebroken rib na een val in een MTB-wedstrijd in Oostenrijk gooide roet in het eten.
Tijdens het gedwongen rusten kwam ze tot bezinning. Vanwege die blessures kon ze een streep halen door haar deelname aan de Ronde van Italië voor vrouwen en ze zou ook niet op tijd klaar zijn voor La Course.
Die wedstrijd, een criterium op de Champs Elysées in afwachting van de aankomst van de Tour de France, was haar initiatief geweest en ze had in 2014 de eerste editie dan ook glansrijk gewonnen.
Toen ze die niet kon rijden, haalde ze maar gelijk een streep door het gehele wegseizoen en het daarop aansluitende veldritseizoen. Dan maar even geen wereldtitels, zal ze gedacht hebben. Om daarna eens goed uit te rusten en leuke dingen te gaan doen, die bij een vrouw van haar leeftijd passen.
Het zou me niks verbazen als ze zich dit jaar geheel gaat concentreren op de Olympische Spelen in Rio. Ze heeft pas twee Olympische titels. Iedere topsporter zou daar dik tevreden mee zijn, maar zo niet Marianne. Die Van Moorsel met haar vier gouden plakken moet ingehaald worden. Liefst nog dit jaar.
Marianne Vos wordt vandaag 29, een feit waarme ik haar van harte feliciteer!

13-05-2016