Maria CANINS

Geboortedatum: 5 juli 1949
Geboorteland: Italië

In de jaren tachtig kwam het vrouwenwielrennen ineens behoorlijk in de lift toen de directie van de Tour de France besloot om naast de grote Tour en de Tour de l’Avenir ook een Ronde van Frankrijk voor vrouwen te gaan organiseren.
In 1984 werd de eerste georganiseerd met de naam La Grande Boucle Féminine. De eerste winnares was de Amerikaanse Mary Martin. De twee volgende uitgaven waren echter een prooi voor de jarige van vandaag.
Dat was de toen 36-jarige Maria Canins, bijgenaamd ‘de vliegende moeder van Val Badia’. Vooral haar overwinning in 1985 baarde opzien, want zodra er een berg in zicht kwam wipte Maria even uit het zadel en de overige vrouwen zagen haar niet meer terug.
Het blad Wielersport schreef daarover: ‘Wat vroeger bij de heren werd verwacht van Charly Gaul, Federico Bahamontes en Eddy Merckx doet Maria (De Geweldige) Canins nu in de Tour Féminin. Zo gauw er geklommen moet worden laat ze alle anderen in de steek en als op vleugels gedragen gaat ze de berg op. Alleen door domme pech kan ze verliezen.’
Zo won de Italiaanse in 1985 vijf etappes en haar optreden dwong veel respect af. In 1986 won ze ook maar met veel minder overmacht en daarbij is het gebleven. Ze begon pas met wielrennen toen ze al 31 jaar was.
Daarvoor was ze ook in heel Italië bekend als een geweldige langlaufster die vijftien keer kampioene van haar land was in de cross country, het zwaarste onderdeel van die sport.
Behalve het winnen van de Tour had ze nog twee wensen op haar verlanglijstje. Olympisch goud en een wereldtitel. Het is haar niet gelukt omdat de parcoursen voor de wegwedstrijd niet zwaar genoeg waren om het verschil te maken.
Daarom moest ze in 1988 in Seoul de sprintster Monique Knol voor laten gaan en werd ze slechts vijfde, terwijl ze bij het WK wel twee maal op het podium stond, maar niet als eerste.
Toch heeft ze een regenboogtrui verdiend en eveneens in 1988. Dat was op het onderdeel vijftig kilometer ploegentijdrit, toen ze met drie landgenotes de beste van allemaal was.
Maria Canins wordt vandaag 68 jaar en als het goed is dan is ze nog actief als gids, zomers op de fiets en ’s winters op de ski’s. In haar eigen geboorteplaats in een vallei in Zuid-Tirol in de uitlopers van de Dolomieten.

05-07-2017