Marco PINOTTI

Geboortedatum: 25 februari 1976
Geboorteland: Italië

Marco Pinotti, die vandaag veertig jaar wordt, heeft geen erelijst waarop echt grote overwinningen staan. Daar was hij te allround voor.
Hij kon klimmen, tijdrijden en sprinten, maar was in geen van die disciplines zo goed dat hij reeksen van overwinningen boekte. In één opzicht behoorde hij wel tot de besten, omdat hij één van de weinige renners in de wielergeschiedenis is die een academische studie had afgerond, voor hij profwielrenner werd. Hij is namelijk industrieel ingenieur.
Het heeft overigens lang geduurd voor hij de erkenning kreeg een goede wielrenner te zijn. Hij werd in 1999 beroepsrenner en pas in 2007 werd zijn naam bekend toen hij drie dagen de roze trui droeg in de Ronde van Italië.
Ook ging hij in die tijd opvallen door zijn steeds sterker wordende tijdrijden. Hij was in die discipline zes keer kampioen van zijn land.
In 2004 won hij het bergklassement in de Ronde van het Baskenland. Acht jaar later won hij in diezelfde Spaanse rondrit het sprintklassement.
Om zijn veelzijdigheid nog eens extra te benadrukken staat ook het eindklassement van de Ronde van Ierland op zijn naam.
Dat hij als een laatbloeier wordt gezien komt door het feit dat Lampre, de ploeg waar hij de eerste zes jaar van zijn profloopbaan voor reed, hem al die jaren niet opstelde in de ploeg voor de Giro.
Ook blokkeerden enkele zware blessures zijn doorbraak. Maar misschien is zijn afkeer van alles wat met doping te maken heeft wel de belangrijkste reden, waarom hij zoveel jaar vrij anoniem heeft rondgereden.
Omdat de dopingellende na 2007 veel harder werd aangepakt, werd hij pas in de laatste jaren van zijn profloopbaan vooral als tijdrijder tot de betere renners gerekend.
Eind 2013 zette hij op 36-jarige leeftijd een punt achter zijn wielercarrière, nadat hij zich de laatste jaren intensief had beziggehouden met het begeleiden van jonge renners bij de Amerikaanse BMC-ploeg, zijn laatste sponsor.

25-01-2016